Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)


Михаил Михайлов ще представя България на 59-ото Венецианско биенале (23 април - 27 ноември). Неговият проект "Ето къде си" с куратор Ирина Баткова беше избран в конкурс сред 17 проекта, съобщи БТА.

Жури, назначеното от Министерството на културата (МК), постави на второ място Ралука Воиня и Лъчезар Бояджиев с "Метро за Венеция", а на трето място - Ларс Нордби и Димитър Солаков с "Нека човечеството се преобърне. Имам нужда от по-малко приоритети".

Художникът Михаил Михайлов, който от години живее в Австрия, стана известен с рисунките си на прах. Той е роден във Велико Търново, където завършва живопис. Във Виена разбира, че това не му стига, за да изрази себе си. Една от първите му работи има доста хумор, както самият той казва. Става въпрос за интервенция върху плакат на Музея за модерно изкуство във Виена. Това е реклама на самия музей, където се изредени най-известните имена, с които музеят работи.

"Направи ми впечатление, че има едно празно място на този плакат и това ме провокира да сложа името си сред другите известни автори", разказва Михайлов. Това остава незабелязано доста дълго време, докато в един момент хора не се обаждат в музея, за да питат кой всъщност е този Михаил Михайлов.

"Тогава получих един мейл и моето име беше премахнато от тази стена, наречена от тях стена на славата. Останаха следите от лепилото, с което бях залепил буквите. След това те бяха облепени с прах и отново се изписа моето име", разказва с усмивка художникът.

Венеция  Снимка АП/БТА

От МК обясниха, че сумата за наем на пространството в биеналето е 80 хиляди евро с ДДС, осигурени от бюджета на министерството. Самият проект "Ето къде си", който представлява постоянна инсталация, е на стойност 60 000 лева.

Нашият проект на Венецианското биенале ще се реализира в експозиционното пространство "Спацио Рава" (Spazio Rava). То се намира в централната част на Венеция в квартала Сан Поло на "Канал Гранде", в близост до моста Риалто, съобщават от НХГ.

Венецианското биенале е най-старият и престижен форум за съвременно изкуство, основан през 1895 г. Всяко негово издание се формира от международен проект, воден от темата, избрана от куратора му, и самостоятелни национални участия, както и от официална паралелна програма. В предишното издание на Венецианското биенале за изкуство през 2019 г., 90 страни представиха свои национални участия. Биеналето привлече над 593 000 посетители, включително и 24 000 професионалисти по време на тридневното предварително откриване през май 2019.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.