"След като приятелят ти е болен от COVID, ти имаш симптоми, с кой акъл отиваш да обезглавиш цялата държава? Това е безотговорност. Това е съвет за национална сигурност!"

Така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов описа действията на председателя на парламента Никола Минчев, който вчера даде позитивен PCR тест, довел днес до карантиниране на премиера, президента, редица министри, лидери и зам.-председатели на партии. Минчев влезе в контакт с всички тях по време на 6-часовото заседание на Консултативния съвет за национална сигурност с основна тема Северна Македония.

На нея Борисов обърна внимание в първите 6 минути на пресконференцията си, като чете част от началото на Договора за добросъседство с югозападната ни съседка, който той подписа със Зоран Заев през 2015 г. - като просто отсече, че трябва да бъде следван и от двете страни и е написан пределно ясно.

След КСНС стана ясно, че позицията на България по темата с влизането на Северна Македония с ЕС не търпи промяна и продължава да зависи от Договора и рамковата позиция на правителството на Борисов от 2019 г.

"Новината е, че вследствие на този КСНС държавата остана без управление. В куп кризи, които едновременно вървят - нито една нерешима, отбеляза Борисов. - Целта на КСНС беше Радев да се откачи от това, което обеща, и да прехвърли всичко на нищо неподозиращия премиер. Вчера президентът му отне всякакви възможности за маневри."

Според него КСНС е бил ненужен, освен за да "се покаже, че президенството е горната камара на парламента".

"От президента се свеждат задачите на партиите. Помните ли след КСНС премиерът да не се изкаже? Всички бягаха вкупом. Христо Иванов трябвало да говори със съпредседателя си. Вигенин казва - нямаше го председателя, каза още Борисов. - Сега по нито една важна тема няма да може да се говори, да се спори, да се водят политики. Ще се скрият. И това след като нямаше никакви мерки, пуснаха по Нова година хората да изпозаразят масово."