Европейският съюз ще разработи ново законодателство, чрез което ще изисква техногигантите със социални платформи да откриват, докладват и премахват всякакви форми на сексуално насилие над деца.

Това обяви комисарката по вътрешните работи Илва Йохансон пред Дойче Веле.

Проблемът нараства - ако за 2019 г. е имало докладвани 17 милиона подобни престъпления срещу деца, то през 2020 г. те са над 22 милиона.

95% от докладите идват от Meta - компанията, която държи Facebook, Instagram, Snapchat. 99% от случаите са в платформите на само пет компании.

"По време на пандемията, когато повече извършители бяха у дома в изолация, търсенето на материал, изобразяващ сексуално насилие над деца, се увеличи, в някои страни-членки на ЕС с до 25 процента. Това, от своя страна, води до повече злоупотреби", смята Йохансон.

В момента няма ясни правила за докладването - платформите сами решават как и кога да съобщават за такива случаи. Това "доброволно отчитане" няма да е достатъчно, смята еврокомисарката.

Според нея е нужен и специален център на ЕС за предотвратяване и борба със сексуалното насилие над деца, който да работи и за активно сътрудничество в цяла Европа и света по проблема.