Политикът от "Демократична България" и бивш зам.-министър на вътрешните работи във второто правителство на ГЕРБ Цвятко Георгиев е бил избран за председател на Държавната комисия по сигурността на информация (ДКСИ), известна като Комисията по тайните, научи Клуб Z от Министерския съвет. Това е станало с решение №1 от 5 януари т.г., но то все още не е обявено в правно-информационната система на актовете на изпълнителната власт, тъй като приложението му е засекретено. ДКСИ обаче вече пусна на сайта си името на новия си шеф.

Досега постът бе заеман от Борис Димитров, който управлява ДКСИ от 2012 г. Преди това той бе директор на дирекция "Човешки ресурси" в МВР и бе близък на Цветан Цветанов. 

Заместник на Румяна Бъчварова

Новият председател на ДКСИ Цвятко Георгиев започва работа в МВР през 1993 г., която последователно продължава в Национална служба – „Сигурност“ и ДАНС, откъдето напуска през 2009 г. по собствено желание.  Заместник–министър на МВР е в правителството на Бойко Борисов, а преди това е съветник по въпросите на националната сигурност в служебния кабинет на проф. Близнашки. Учредител на Фондация „Институт по психология на групите“ и председател на УС на Българска асоциация по супервизия.

През 2016 г. Цвятко Георгиев влезе в списък, обявен от ПГ на ГЕРБ, където се казва, че зам.-министърът на вътрешните работи е номинация на ДСБ. Георгиев отрече това твърдение. Той обясни, че е препоръчан като експерт, като предположи, че препоръката е дошла от ген. Атанасов.

Георгиев е бил заместник на Румяна Бъчварова. С неговото назначение начело на ДКСИ вече трима бивши сътрудници на социоложката от ГЕРБ работят за новия кабинет на Кирил Петков - другите двама са вицепремиерът Калина Константинова (ПП) и министърът на електронното управление Божидар Божанов (ДБ). В момента Бъчварова е посланик на България в Държавата Израел.

Водач на листи на ДБ в Ловеч и в Монтана

Миналата година Цвятко Георгиев бе водач на листи на "Демократична България". На първите парламентарни избори през април той бе водач в Ловеч, но не бе избран за депутат, а през юли - в Монтана, откъдето също не успява да влезе в парламента. На последните парламентарни избори през ноември м.г. вече не е в листите.  

ДКСИ контролира ДАНС за секретните допуски

Защо поста председател на ДКСИ е важен? Комисията е органът, пред който може да се обжалва отказът на ДАНС да се даде сертификат за достъп до класифицирана информация или да се отнеме. В последните години отнемането на достъпа до класифицирана информация бе основен инструмент за дискретно отстраняване на политически неудобни хора от изпълнителната власт. Ако служител по длъжностна характеристика или по наредба и закон е длъжен да обработва класифицирана информация, отнемането на допуска до нея е основание за неговото освобождаване.