Това е една от най-емблематичните спортни снимки за всички времена – озверелият от безпомощност Вини Джоунс хваща Пол Гаскойн здраво за деликатно място.

Това се случва през 1988 г. на мача между „Уимбълдън“ и „Тотнъм“.

Гаскойн е вече определен за най-добър млад футболист на Англия, а Вини Джоунс е доказано най-грубият. Все още държи рекорда за най-много червени картони.

По време на мача Гаскойн прави за смях Вини. На собствения му терен. Разминава го както си иска.

Вини Джоунс и Пол Гаскойн през 1988 г. И през 2019 - двамата са отново заедно - само че в "по-приятелска" обстановка и с усмивки.  

Газа още си спомня с ужас за преживяното след желязната хватка на Вини.

Ето споменът на Пол:

"Когато го направи изненадващо, си помислих, че е дошъл краят на моето мъжко достойнство. Болеше ужасно. Бях само на 18 години, а той беше огромен и здрав. Но тактиката на Вини подейства, играх изключително уплашено през целия мач.“ 

Три десетилетия по-късно и Вини Джоунс проговори за идеята да стисне съперника на деликатното място.

"Това бе нещо, което се случи на мига и не беше планирано. Но си спомням един мой треньор в отбора до 12 години, който ми казваше: "Сграбчи ги за топките, ако много се приближат!" и това очевидно се беше загнездило в съзнанието ми. Никога не го бях правил преди и никога не съм го правил след това", обясни Джоунс.

"Хората още ме питат дали е боляло, а аз винаги им казвам да погледнат отново снимката. Моята физиономия и изпъкналите вени по врата на Вини казват всичко. Опитвах се да подвикна към рефера, но думите просто не излизаха. Получи се нещо много пискливо", припомня си Газа.

Преди това обаче Пол си го проси. В един момент, когато успешно е финтирал Вини, той му казва: “Сигурно добре са ти платили да ме пазиш. Но ако е под 100 паунда, си прецакан“. След тези думи Вини озверява: „От тук нататък аз няма да играя футбол. Ти също. Чакай ме след малко, Дебел!“

Монте Фреско, фотографът от вестника обаче чува заканата и решава да се концентрира само върху тях двамата. И това щедро му се отплаща. Тази снимка го храни години наред.

И идва моментът. Докато се изпълнява свободен удар от „Нюкасъл“, Вини се приближава до Пол и го хваща за топките. 

Мачът завършва 0:0, Гаскойн е слаб и подплашен. В съблекалнята момчетата хвалят Вини каква чудесна работа е свършил. Изведнъж влиза мъж, който носи роза от името на Пол. Вини прибягва до тоалетната и изпраща на Газа четката - своя знак на уважение.

Днес Вини Джоунс е холивудска звезда, любимец на режисьора Гай Ричи. Филмът „Две димящи дула“ го изстреля в звездната орбита. 

Пол Гаскойн непрекъснато се бори за живота си - пиел е по 2 литра джин и 15 бири на ден, преди да се озове в американска клиника за алкохолици.

Газа е стигнал до дъното, след като е взимал по 30 таблетки диазепам ежедневно и освен това си е инжектирал кокаин.

Голям брой бивши и настоящи звезди на английския футбол организират периодически дарителски кампании за спасението на Газа.

Един от най-щедрите е Вини Джоунс.