Броят на приетите в болница деца под 5-годишна възраст с COVID-19 рязко е нараснал в САЩ през последните седмици до най-високото ниво от началото на пандемията, показват оповестени днес правителствени данни, цитирани от Асошиейтед прес, информира БТА.

Тази тревожна тенденция при деца, които са твърде малки, за да бъдат ваксинирани, подчертава необходимостта по-големите деца и пълнолетните граждани да получат своите дози, за да защитят хората около себе си, каза ръководителката на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията Рошел Валенски. Тя заяви, че бройката включва деца, приети в болница заради COVID-19, както и такива, хоспитализирани поради други причини, но които е било установено, че са заразени с вируса.

Към вторник средният дневен брой на децата и юношите, приемани в болница с COVID-19, е бил 766 - двойно повече, отколкото преди две седмици.

От началото на декември, след като в САЩ започна значително разпространение на варианта Омикрон на коронавируса, нивото на хоспитализациите на деца от най-малката възрастова група се е увеличило до над 4 на 100 000 деца. За сравнение при децата между 5 и 17 години това ниво е около 1 на 100 000, показват данните на здравните власти.