До края на месеца си поставяме за цел да има нови 500 хил. ваксинирани.

Карантината ще бъде намалена. За заразените - от 14 на 10 дни. За хората, които са имали контакт с болен - от 10 на 7 дни.

Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Георги Йорданов след първото заседание на Националния пандемичен комитет, създаден днес със заповед на министър-председателя Кирил Петков. Това е нещо като структура, която заменя Националния оперативен щаб.

Заради срещата на Националния пандемичен комитет беше отменено планираното за днес заседание на комисията по здравеопазване в парламента.

"Ще направим всичко възможно да улесним и стимулираме всеки български гражданин, който има желание да се ваксинира", каза Йорданов.

Щели да бъдат осигурени мобилни групи за там, където има възможност.

Зам.-министърът отчете, че изчисляването на ваксинационното покритие според последните данни на НСИ от преброяването на населението показало, че са имунизирани над 35 на сто от българите (като се изключат децата до 5 години).

Нови конкретни мерки за насърчаване на имунизацията не са били взети, стана ясно още от неговите думи. Ваксинацията остава доброволна.

"Анализът на протичането на заболеваемостта с Омикрон доведе до решението да смекчим някои от противоепидемичните мерки - намаляване на карантината. За тези, които са заразни - от 14 на 10 дни. За тези, които са били в контакт, от 10 на 7 дни", каза Йорданов.

Той обясни още, че здравните власти са притеснени заради предстоящия пик, който се очаквал в близките две седмици. В София вече са заети 60 на сто от леглата, каза той.