Производствената инфлация в България през ноември е избухнала с повишение от  8,5%, което прави страната ни държавата с второто най-голямо увеличение в Европейския съюз. Пред нас остава единствено Дания с 10,3%. 

В същото време цените на производител в ЕС са се повишили едва с 2% спрямо октомври, а в еврозоната - с 1,8%, показват последните изчистени данни на Евростат. 

Повишаването на цените на производител през ноември отново се дължи най-вече на нарастване на енергийните цени в ЕС 4,5% и в еврозоната с 3,5% спрямо октомври.

Спрямо ноември 2020 г. индексът на производствени цени (PPI) в ЕС и в частност в еврозоната се е повишил с цели 23,7% след увеличение съответно с 21,8% и с 21,9% месец по-рано.

В България производствените цени през ноември 2021 г. са скочили с 35,4% спрямо същия месец година по-рано и след годишен ръст с 25,2% през октомври. По-силен ценови ръст е отчетен в Ирландия (скок с 87,9%), Дания (с 51,7%), Румъния (с 40,4%) и Белгия (с 39,0%), пише днес БНР. 

Силният растеж на производствени цени на годишна база през ноември също се дължи в най-голяма степен на скок на енергийните цени, като в целия Европейския съюз те са се повишили с 64,9% спрямо ноември 2020 г., а в еврозоната - с 66 на сто.

Нарастването на производствени цени предполага, че ще се запази и тенденцията на ускоряване на потребителската инфлация през ноември, като Евростат ще представи данните си за индекса на потребителските цени (CPI) в петък (7-и януари).