Пламен Георгиев, българският консул във Валенсия, когото правителството обяви, че ще отзове като политически назначен, каза днес, че ще съди властта, защото за освобождаването му липсва законно основание.

"Причината за мене е ясна - реваншизъм", каза Георгиев в интервю за бТВ тази сутрин, като прибави, че няма основание за освобождаването му съгласно наредбата, регулираща тези въпроси. "Засегнали сме очевидно интереси на някой, които е очевидно близък с властта... ако кажа конкретни имена, утре рискувам да се явя в съда".

"Най-вероятно ще заведа дело... няма основание", каза още Георгиев, като добави, че няма намерение да се връща на същата работа, но иска да покаже, "че не се прави така".

Георгиев оглавяваше комисията за конфискация на незаконно придобито имущество, но беше освободен от правителството на Бойко Борисов и пратен за консул във Валенсия, след като избухна медиен скандал заради навеси, които беше направил на терасата си на покрива на жилищна сграда в столичния квартал "Слатина", за които се твърди, че са незаконни.

Днес той каза, че са узаконени с акт 16 и че е бил принуден да събори навесите, след като тогавашният министър-председател Бойко Борисов е заплашил да го уволни, ако не  премахне постройките. Георгиев каза, че е придобил имота законно и го е платил с кредит то 190 хиляди лева.

"Сделка не е имало, трябваше да се намали напрежението - каза още Георгиев в отговор на въпрос за причината, поради която е разрушил спорните навеси. - Създаде се невероятна обстановка, в която аз трябваше да предприема някакви действия... Да, навесите бяха  премахнати заради заплахата на Бойко Борисов. Иначе - не, нямаше да го направя... това беше причината аз да премахна едни законни навеси".

Георгиев каза, че до момента не е получил грама от Министерството на външните работи за отзоването си.

"Считам, че причината е очевидна - някой иска да си прави пиар на мой гръб", каза той.

Георгиев, който е юрист, добави, че е обичайна практика служители на висока длъжност в борбата с корупцията след освобождаването си да бъдат назначавани в дипломатически представителства.

"Съжалявам, че не са обяснили на премиера, че това е съвсем нормално назначение ... така се прави", каза той.

Георгиев каза и че нивото, на което владее испански език е Б-1.

"Това ниво е напълно достатъчно за работата", поясни той и добави, че петиция срещу назначаването му от 1 000 сънародници  била "манипулация" - не била от живеещи в Испания българи, а от представители на български политически сили.

Той отказа да оценява работата на бившия главен прокурор Сотир Цацаров, който го наследи като шеф на комисията, защото "няма да е етично да говоря за хора, които са дошли на моето място след мене".

Георгиев се изказа положително за сегашния главен прокурор Иван Гешев.

"За мене главният прокурор Иван Гешев си върши работата... Не разбирам това настървение срещу една личност", каза той.