Външните министри от страните членки на НАТО ще проведат извънредна видеоконференция на 7 януари, съобщиха от централата на пакта.

Те ще обсъдят струпването на руски войски по границата с Украйна, както и по-важните въпроси на европейската сигурност.

Вчера държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън проведе вчера конферентен разговор с външните министри от т.нар. Букурещка група, известна още като Б-9. Това са първите дипломати на България, Румъния, Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Литва, Латвия и Естония.

Българският външен министър Теодора Генчовска сподели общата загриженост за сигурността на Украйна предвид значителното струпване на руски военни сили по границата, съобщиха от МвнР в София. Тя приветства дипломатическите усилия за убеждаване на Москва да предприеме мерки по деескалация посредством предстоящите срещи в различни формати – двустранния диалог между САЩ и Русия по стратегическата стабилност, Съвета „НАТО-Русия“ и Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Генчовска изтъкна и необходимостта от надеждна отбрана и възпиране по източния фланг на НАТО. Съюзниците изразиха солидарност с Литва на фона на действията на Китай срещу нея. Те последваха откриването на представителство на непризнатия от ЕС Тайван на територията на балтийската страна.

Идната седмица седмица – на 12 януари, в Брюксел ще има специална среща между посланиците на страните от НАТО и висши представители на Русия. Тя е насрочена от генералния секретар Йенс Столтенберг, съобщи пред Ройтерс висш представител на алианса.

Такъв е бъде форматът на Съвета „НАТО-Русия“. Той се използва от 2002 г.

Същия ден в Брюксел започва и двудневната среща на Военния комитет на НАТО. В нея ще участват началниците на отбраната от страните членки.