Президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин си размениха предупреждения във връзка с Украйна по време на вчерашния си телефонен разговор, но все пак изразиха и някакъв оптимизъм, че предстоящите идния месец дипломатически обсъждания ще доведат до намаляване на напрежението, предаде Ройтерс.

Инициативата за разговора, който е втори за държавните глави този месец, бе по инициатива на Москва.

Байдън е заявил, че САЩ настояват Русия да намали военното си присъствие в близост до границата с Украйна, а Путин отвърнал, че евентуални нови санкции на Запада срещу Москва ще доведат до разрив в отношенията.

Американският президент е дал ясно да се разбере, че САЩ и техните съюзници и партньори ще отговорят решително, ако Русия нахлуе в Украйна, се казва в прессъобщение на Белия дом

"Президентът Байдън заяви, че значителен напредък в диалога може да бъде постигнат само в атмосфера на намаляване на напрежението, а не на ескалация", заяви говорителката на Белия дом Джен Саки.

Помощникът на Путин Юрий Ушаков съобщи, че разговорът е създал добри условия за продължаване на диалога между двете страни. Ушаков изтъкна, че руската страна е доволна от проведения телефонен разговор, който е бил фокусиран върху искането на Москва за даване на гаранции от Запада в сферата на сигурността, съобщава БТА.

Байдън отново отправи заплаха си за безпрецедентни санкции срещу Русия, ако Русия нахлуе в Украйна.

"Байдън описа два пътя", като единият е пътят на дипломацията. "Другият път е свързан повече със сдържане, включително със сериозна цена и последствия, с които ще се сблъска Русия, ако избере да направи инвазия на Украйна", заяви високопоставен американски представител.

"Нашият президент обаче веднага реагира на това и каза, че ако Западът в крайна сметка реши под една или друга форма да въведе въпросните безпрецедентни санкции, то всичко това може да доведе до пълен разрив на отношенията между страните ни. И че ще бъде нанесен изключително сериозен удар по отношенията на Русия със Запада като цяло", изтъкна Юрий Ушаков.

Ако Западът наложи на Русия мащабни санкции, това може да доведе до пълно скъсване на отношенията и е по-добре да не се правят подобни грешки - така московският официоз "Росийская газета" обобщава изявленията на Путин при разговора с Вашингтон, предаде БТА. 

Журналисти помолили да се уточни какво се разбира под евентуално "скъсване на връзките със Запада". А помощникът на Путин Юрий Ушаков отговорил, че това засега не предполага нищо, защото не се знае какво всъщност са "мащабни санкции", отбелязва в. "Московский комсомолец".

 
Двустранният диалог Русия-САЩ предстои на 9-10 януари в Женева, на 12 януари ще заседава Съветът Русия-НАТО, а на 13 януари ще има среща в рамките на ОССЕ.