МВР влезе днес в община Бургас във връзка с проверка, свързана с парк "Росенец", където, известно е, е позициониран т.нар. Летен Догансарай.

За акцията съобщи бургаския сайт Флагман.

Разпитани са били двама свидетели от местната администрация в Бургас по образувано досъдебно производство в Окръжна прокуратура Бургас и са иззети документи с разрешението на съда, посочва сайтът.

Става въпрос за заповед за разследване на заповед за деактуване на 4600 дка в парк „Росенец“. Тези декари са предадени за стопанисване на Община Бургас през 1936 г. от цар Борис III, впоследствие са национализирани през 1947 година с приемането на т.нар. Димитровска Конституция.

За въпросните имоти, които се намират в парка, но не са свързани със прословутите сараи на Ахмед Доган, Община Бургас дълги години водеше битка за връщането им, посочва сайтът.

Пред бТВ пък бившият общински съветник, сега депутат - Костадин Бачийски допълва, че общината е успяла да си върне 3500 дка, но не и останалите 1100 и в крайна сметка е ощетена със 150 милиона лева.

Кметът Димитър Николов издава заповед за деактуването им, която, може би, заради техническа грешка се припокрива с друга заповед, свързана с отдаване под наем на имот на общинския хлебозавод. Днес разследващите са търсили двете заповеди, които са иззети с протокол.

Докато търсел в архива досиета с имоти в парк "Росенец", Бачийски попаднал на две заповеди с един номер, но с различно съдържание, разказва и той.

"Официално в регистъра стоеше заповед 3080 от 6 ноември 2013 г., която се отнася за някакво помещение на "Хляб и хлебни изделия", но се оказа, че под същия номер има заповед, с която се деактува собствеността на около 4600 декара публична общинска собственост на територията на лесопарк", посочва и Бачийски, който е и подател на сигнала.

От Община Бургас излязоха със специално изявление по повода.

"Всички документи свързани със заповеди за деактуване в полза на държавата са предоставени многократно на компетентните органи. Същите бяха предоставени отново и днес", посочват оттам.

И допълват:

"Община Бургас няма как да продава, нито да се разпорежда с имоти, които са присъдени от българския съд именно на българската държава още през 2012 г. Община Бургас не тълкува, а директно изпълнява решенията на българския съд и със заповед ги е деактувала в полза на държавата. Община Бургас няма отношение към последващото разпореждане с държавни имоти".