b-box на Bulsatcom е прекрасен пример за съвременната смесица от устройство и услуга в един продукт – иновативна комбинация от на пръв поглед познати технологии, която се развива все по-главоломно.

Смарт-устройствата като цяло навлизат бавно в повечето сфери на потребителската електроника, и телевизорите доскоро не бяха по-различни. Макар да станаха сравнително достъпни, удобството да боравиш с тях беше много сериозно предизвикателство – за хора, израснали с компютри.

В крайна сметка мнозинството все още ползва един приемник, вързан перманентно под екрана. Тази опция е лесна и достъпна – викаш екип, той идва след ден-два и го инсталира. Но се налага да чакаш и телевизията се различава с тази от преди 20-30 години само по броя канали и качеството на картината. А смарт устройствата могат много повече.

Първоначално много смарт устройства бяха само уж умен софтуер, който обаче не работи много добре с класическо дистанционно, позволява достъп до малко наистина "смарт" опции, има странни и понякога нелогични липси на приложения.

Нещата обаче се променят и добрата новина е, че не само има по-добри смарт устройства, но вече са налице и при големите оператори на ТВ сигнал и интернет. Това се крие зад идеята за "интерактивна" телевизия.

b-box - устройството

B-box е на практика малък компютър - от класа, който се нарича TV Box, и е минималистично устройство, чиято основна задача е да бъде умен приемник. 

С размерите на човешка длан и дебел около 2 см, той е изключително лек, семпъл (с една тъмносиня светлина) и идва с базови кабели, дистанционно и зарядно в пакета.

Устройството на практика превръща всеки телевизор с HDMI порт в смарт-устройство - в моя случай също "умен" Samsung. Има своя вътрешна памет - 16GB, от които 10GB са свободни. 

Дизайнът е дискретен, налице са Еthernet и USB 3.0 входове - за жичен интернет и външна памет. Налице е и WiFi карта, за да може да се свързва и безжично.

Дистанционното е семпло, но удобно. Подобни устройства варират като цена - от 50 до 200 лв. b-box стартира с договори с активационна такса 69 лв и месечна такса под 10 лв.

b-box - софтуерът

Това, което отличава от обикновените приемници, е наличието на операционна система - в случая Android TV.

Android TV през 2014 беше тромава програма, сравнима с разработените собствени мини операционни системи на големи ТВ производители. Но в b-box, с версия 10, е учудващо гъвкава и удобна, и върви прекрасно в миниатюрния корпус на b-box.

Макар да няма безкрайните функции на събратята си в смартфоните, тази операционна система не е никак за подценяване и магазинът на Google има учудващо много приложения за нея - над 5000.

Това включва не само развлекателни и стрийминг приложения като YouTube, Spotify, Netflix, видеоплейъри като VLC, браузъри, програми за пращане на файлове, споделяне на екрана на телевизора, файлови мениджъри... и дори игри.

Става дума за доста класически Android заглавия, които могат да се играят с подходящ джойстик, но много работят и с дистанционното - особено по-простите пъзели. Това на практика означава, че b-box е и мини игрова конзола.

Други ценни функции на Android - като гласовите команди (които Google Assistant схваща вече добре и на български), синтезиран говор и други улеснения за достъпност от хора с увреждания, кастване през Chromecast и множество други услуги.

Но в ядрото на тази гъвкава система е и приложението b-box, в което всъщност се "крие" (всъщност виждаме основно него)  същността на услугата.

b-box - услугата

IPTV, позната още и като интернет телевизия, има от години, но тук тя е доведена до своя пик.

Освен наличните над 240 обикновени канала, 130+ от тях HD, 8+ - l 4K резолюция, има всички възможности за "контрол" на сигнала - можем да гледаме, спираме, превъртаме, да се връщаме.

Над 50 канала се пазят архивно 7 дни назад, и е лесно да потърсим всяко предаване, което сме изпуснали. Това може да стане както чрез Rich EPG, или "Програмата", интерактивно табло с информация за предаванията във всеки канал с разширени възможности, или чрез ползване на предварително създадените категории на предавания и канали и много гъвкавата търсачка.

Налице е и видеотека със стотици заглавия - сериали, филми, детски, публицистика - и докато има немалко класики, са налице и някои интересни стари заглавия (разбирай - не само американски), които трудно се намират и в някои от най-големите стрийминг платформи.

Функцията "Архив" всъщност разширява тези възможности, защото търси и в самите програми на телевизиите. Може даден филм да го няма във видеотеката или HBO, но да е излъчван от някоя телевизия преди два дни и просто да го намерим по заглавие и да го гледаме. 

Но може би най-голямото предимство на интернет телевизията - така, както е изпълнена в b-box - е факта, че устройството е напълно преносимо и може да се ползва навсякъде, където има ток, интернет и екран в България и по света. Можем да не плащаме месечна такса и на вилата, а просто да си взимаме b-box-а, когато отиваме натам, например. Или просто да не разчитаме на хотелска телевизия където и да е.

В добавка, можем да забравим напълно устройството и ако имаме услугата, просто да си свалим приложението за Android.

Изчезват и нуждата от инсталация, техници, разправии. Услугата може да сe ползва и на таблет или лаптоп, ако нямаме къде да включим устройството. 

b-box, или когато "смарт" спира да звучи иронично

Множество технологии и продукти ползват етикета "смарт", оправдано или не. Устройството и услугата на Bulsatcom обаче могат да го носят напълно заслужено - в него се комбинира най-доброто от съвременния хардуер, софтуер и стрийминг услуги.

В момента текат три промоционални пакета на Bulsatcom - "Премиум Зомби", "Супер спорт" и "Fat Boy" - подобрен базов, подобрен спортен и максимален, с пълен достъп до целия каталог от канали на оператора. Те дават устройството и 1 година достъп до канали. Прочетете повече тук.