Китайци нападнаха днес в социалните мрежи милиардера и основател на "Тесла" (Tesla) Илон Мъск заради космическите му амбиции, предаде Ройтерс. Това стана, след като Китай  се оплака, че космическата му станция била принудена да маневрира, за да избегне сблъсък със спътници, изстреляни по програмата "Старлинк" (Starlink)на американския бизнесмен от южноафрикански произход.

Спътниците от поделението Starlink Internet Services на Мъсковата космическа компания „Спейс Екс“ (SpaceX ) имали две  "две близки срещи" с китайската космическа станция на 1 юли на на 21 октомври според документ, подаден от Китай този месец до космическата агенция на ООН.

 "По съображения за безопасност Китайската космическа станция приложи контрол за предотвратяване на сблъсък", се казва в китайския документ, публикуван на уебсайта на агенцията. 

Ройтерс отбелязва, че оплакването не е потвърдено от независим източник и че "Спейс Екс" не е отговорила веднага на молбата за  коментар.

В постинг в подобната на Туитър китайска микроблогова мрежа Вейбо (Weibo) потребител написа, че съптниците на "Старлинк" са „само куп космически боклук", докато друг ги описа като "американски оръжия за космическа война".

 Агенцията припомня, че 30 000 спътника и останки от космически апарати обикалят в орбити около Земята и че учени са призовавали правителствата да обменят данни, за да намалят риска от катастрофални космически сблъсъци.

„Спейс Екс“ е изстреляла почти 1 900 спътника, които обслужват мрежата ѝ за широколентов интернет и планира да изстреля още.

"Рисковете от "Старлинк" проличават постепенно, цялото човечество ще плаща за бизнес дейностите им", написа във Вейбо потребител на име Чен Хайин.

Американската космическа агенция НАСА беше принудена да отмени излизане на астронавти в космоса в края на ноември, като се позова на опасностите, създавани от космическите отпадъци. Мъск отговори на китайските критики в мрежите, че компанията му е променила някои от спътниковите орбити, за да намали вероятността от сблъсъци.

Китай започна да строи космическата си станция през април и се очаква да я завърши до края на 2022 г. след четири мисии с екипажи.

Мъск е известна фитура в Китай, макар производството на електромобили "Тесла" там да е под строгия надзор на регулаторите.