Авиокомпаниите в САЩ отмениха вчера за трети пореден ден стотици вътрешни и международни полети предвид недостига на пилоти и бордови персонал заради наложени ковид карантини. И отново стотици хиляди пътници бяха принудени да променят плановете си за рождественските празници, предадоха Ройтерс и АП.

Вчера от и за САЩ не се състояха 656 полета, по-малко от събота и петък, когато те бяха около 1000 и близо 700 съответно, сочат данни от уебсайта FlightAware.com. Над 920 полета са се състояли със закъснение; очакват се и други отменяния на курсове.

В световен план, по сведения от 14,40 ч. по Гринуич, отменените полети вчера са близо 2150 и 5798 са били отложени. FlightAware.com не посочва причините.

Хонконгското правителство нареди да бъдат преустановени за две седмици полетите на Корейските авиолинии. Причината е, че миналата седмица пътници, пристигнали със самолет от Южна Корея в Хонконг, са дали положителен тест за коронавирус, съобщи официалната новинарска платформа на Хонконг, цитирана от Ройтерс.

Спирането на полетите ще продължи до 8 януари.

Корейските авиолинии, които три пъти седмично изпълняват полети между Южна Корея и Хонконг, съобщиха, че ще се съобразят с разпоредбите на хонконгското правителство, и добавиха, че при чекирането всички пътници са представили отрицателен тест. 

По-късно днес Ройтерс съобщи, че авиокомпаниите в САЩ са отменили още около 800 полета, след като през коледния уикенд отпаднаха хиляди авиовръзки на фона на увеличаването на случаите на коронавирус в страната и небходимостта членове на екипажите да се карантинират.

Акциите на "Американ еърлайнс" (American Airlines), "Юнайтид еърлайнс" (United Airlines), "Делта" (Delta Airline) и "Саутуест еърлайнс" (Southwest Airlines) поевтиняха с 2 до 3 на сто в предборсовата търговия.

Към сутринта на днешния ден местно време близо 740 полета в, до или от САЩ бяха отменени, сочат данни на сайта ФлайтАуеър.ком (FlightAware.com)

През уикенда окoло Коледа американски авиокомпании отмениха над 3000 полета. Според ФлайтАуеър, цитиран от Франс прес само днес по света са били отменени 2 500 полета, а през уикенда - общо 8 000.

Силно поевтиняха и котировките на круизни оператори, след като през уикенда поне три круизни кораба бяха принудени да се върнат в изходно пристанище след откриване на случаи на COVID-19 на борда.

От днес в Ню Йорк сити влиза в сила изискване за задължително ваксиниране на работещите в частния сектор. Кметът на мегаполиса очерта редица конкретни насоки и други подробности за планираното разширяване на мерките, но множество въпроси все още остават неясни.

БТА