Обслужи ли парламента собствениците на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) с мораториума върху цената на тока? Този въпрос остана недоизяснен след спорното решение на депутатите.

Експерти обясниха, че в България има няколко хиляди собственика на ВЕИ, които имат над 1000 мегавата фотоволтаични централи. Изискването на ЕС е било да имаме 300 мегавата.

Държавата им е гарантирала преференциални цени, за да си изплатят по-бързо инвестицията в зелена енергия. Според прогнозата на КЕВР цената на тока за тази година е около 120 лв./MWh, а преференциалната цена от ВЕИ е 280 лв. Държавата покрива разликата от 160 лв.

Почти цяла година обаче цената на тока е 400 лв., а вече е над 600 лв. И няма нужда държавата да дава дотации, защото ВЕИ продават на борсата със свръхпечалба.

С решението на КЕВР прогнозната цена е трябвало да се вдигне на 290 лв. и компенсациите, които са около 350 млн. лв. на година, да бъдат спрени. Това решение обаче бе стопирано с мораториума върху цените на тока, гласуван от парламента.

Депутати от управляващото мнозинство казаха пред Клуб Z, че според техния прочит мораториумът касае само цените за битовите потребители. И няма пречка КЕВР да вземе решение, свързано с ВЕИ.

От КЕВР обаче обясниха, че тяхното решение е касаело пакет от цени. И сега, когато то е спряно с мораториума, регулаторът не може да направи нищо.

Така към момента собствениците на ВЕИ изглеждат добре обслужени. И единственият вариант това да се прекрати е мораториумът да бъде свален възможно най-бързо – а това е важно и по други причини.