Всички знаят кои са първите 7 партии в България. Те влязоха в парламента след последните парламентарни избори.

Ето класация на първите 7 партии, но отзад напред – според това кои са получили най-малко гласове на вота на 14 ноември.

1. Български национален съюз – НД

1099 гласа и 0,04%

Български национален съюз – Нова демокрация (с абревиатура: БНС – НД) е националистическа политическа партия в България. Неин председател е Боян Расате.

Малко преди изборите той,  заедно със съмишленици атакува офис на НПО, което се занимава с правата на ЛГБТ гражданите. Малко след това нахлу и в съдебната зала, където беше делото му, по един изключително провокативен начин.

"Системата е скапана, долу демокрацията, либералите на съд", крещеше Расате.

2. Бригада

1151 гласа и 0,04%

"Бригада" е създадена през 2020 г.  Председател и основател на партията е Арбен Хавальов. Кандидат-депутат от тази партия е бил бизнесменът Миню Стайков. Той бе арестуван през 2018 г. и обвинен в данъчни измами, пране на пари и злоупотреба с еврофондове

3. Пряка демокрация

1341 гласа и 0,05%

"Пряка демокрация" е политическа партия. Преименувана през 2014 г. от партия „Реформа”. Нейн основател и председател е Петър Клисаров.

4, Българска прогресивна линия

1498 гласа и 0,06%

Българска прогресивна линия е политическа партия, основана през 2021 г. Неин председател е Красимир Янков. Той и няколко други депутати от БСП се отцепиха от партията, след като Корнелия Нинова бе избрана за председател.

5. Благоденствие -обединение - градивност

1723 гласа и 0,07%

Лидер на партията е Иван Габеров. Според сайта на партията тя ще провежда политика за създаването, укрепването и защитата на български национален капитал, получен от съвременна, конкурентноспособна българска икономика. В нея ще работят здрави и образовани българи. Те трябва да могат да живеят богато от своя труд, умения и талант – спазвайки законите и опазвайки морала в свободно, справедливо и социално общество.

6. БНО

2468 гласа и 0,09%

На изборите през април 2021 г. тази партия участва като мандатоносител на Гражданска платформа „Българско Лято” на Васил Божков.

7. Партия на ЗЕЛЕНИТЕ  

2968 гласа и 0,11%

Партията на зелените е българска зелена политическа партия.  Учредена е вследствие на разкол по време на конгрес в София на Зелената партия през 2000 г., когато се отцепва партийна фракция.

Председател на новата партия става Христо Порточанов.

Днес председател на партията е Валентин Симов, председател на Политическия съвет е Наско Стефанов, а изпълнителен секретар – Христо Дунчев.