Спорната поправка "Горанов", касаеща пенсионната реформа, влиза в сила от следващата година, реши Народното събрание преди малко. Поправките, включени в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, с които се изменят текстовете в Кодекса са социално осигуряване, бяха окончателно приети на второ четене в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Български демократичен център и двама независими.

"Гласувахме против и не носим отговорност за решението на Народното събрание. Няма никаква политическа логика в това, което правите - да не послушате хората, които ви подкрепят, и да гласувате с ДПС", обърна се към коалиционните партньори от ГЕРБ съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

По думите му по-сериозният проблем е нарушеното коалиционно споразумение и съмненията, че мнозинството управлява с тайна подкрепа. 

"Отзад има нещо скрито, господа", допълни Зеленогорски, а в залата се понесоха възгласи "Честито!"

Няколко минути, след като решението беше прието лидерът на ДСБ Радан Кънев написа в туитър:

"Найден Зеленогорски в ‪#‎43НС‬, дебат за пенсионните фондове: Когато няма никаква политическа логика в едно решение, има друга логика зад него".

А малко по-късно в фейсбук добави:

"Горанов и ДПС получиха подкрепата на депутатите на Христо Ковачки. Това е ясно свидетелство за интереса на собствениците на неуспешните пенсионни фондове. А той е да прехвърлят отговорността за неплатените вноски в НОИ, т.е на гърба на редовните осигурени лица и данъкоплатци."

Червеният Румен Гечев също коментира: 

"Ясно е, че имаме коалиция от буфосинхронисти, а диригентът е друг".

Любопитен факт е, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който цял ден чинно стоя в парламента, напусна сградата веднага след като спорното решение, подкрепяно от Движението, беше прието. Работата на другите депутати обаче продължава.