Преди лягане хората често извършват редица ритуали, с които се подготвят за сън - вземат топла вана или правят нощна йога. По филмите сме виждали как си сипват и чаша мляко, за да могат да заспят - утвърдена традиция в някои страни преди лягане.

Помага ли прясното мляко за добрия сън? Има ли научни доказателства за това? Live Science търси отговора на този въпрос.

Той, оказва се, не е прост. Млякото съдържа множество аминокиселини, които могат да подпомогнат съня по различни начини. Освен това, ако обичаят да пиете чаша топло мляко преди лягане ви успокоява, това може да ви помогне да имате една спокойна нощ.

"Една от причините топлото мляко да кара хората да се чувстват сънливи е, защото то е свързано със спомени - напомня ни за хората, които са били добри с нас, когато сме били деца", обяснява Майкъл Брюс, клиничен психолог и автор на книги за съня. "Тази успокояваща асоциация може да помогне, за да се намали тревожността преди заспиване", смята той.

На молекулярно ниво триптофанът в млякото има роля за съня. Това е важна аминокиселина - ако хората не я произвеждат, трябва да си я набавят от храната, според Националнията библиотека по медицина. Организмът получава триптофан от пиене на мляко или ядене на храни като яйца, пуйка, риба, соя, фъстъци, и го използва и за да произвежда серотонин, който на свой ред се превръща в хормона, който подпомага съня - мелатонин.

Мелатонинът често се произвежда от мозъка в отговор на тъмнината и се използва за регулирането на естествения циркаден ритъм на организма - 24-часовият вътрешен часовник, се посочва в изследване от 2017 г., публикувано в сп. Current Neuropharmacology (“Съвременна Неврофармакология”). Серотонинът от друга страна е наричан хормон на щастието и е известно, че подпомага и съня, и събуждането, според проучване, публикувано през 2002 г. в сп. Sleep Medicine Reviews.
 
На теория яденето на храни и пиенето на мляко - все продукти, богати на триптофан, може да улесни заспиването ни, защото организмът ги превръща в хормони, които подпомагат съня. По тази причина има и популярно вярване, че когато се ядат богати на триптофан храни - като пуйката в Деня на благодарността, на хората след това им се приспива. Но всъщност трябва голямо количество триптофан  - много повече от това в чаша мляко или в пуйка за вечеря, за да се почувства някой сънлив.

Ако изпиете около 8 литра мляко, може и да ви се приспи, но най-вероятно тогава вече ще ви е много лошо от погълнатото огромно количество, обяснява Брюс. Може и да започне да ви се гади. А дори и някой да изпие толкова много мляко, не е ясно дали високите дози от триптофан ще са достатъчни, за да му се приспи. Млякото съдържа твърде много други съставки, които се конкурират да влязат в мозъка през кръвта ни.

Лин Дзенг и Мимин Дзао, изследователи по въпросите на храната в Южнокитайския университет по технологии, смятат, че приспивният ефект на триптофана в мякото е ограничен. 

"Триптофанът трябва да се конкурира с други аминокиселини - лецин, изолецин, фенилаланин, валин - за да премине в мозъка и да има ефект върху съня", обясняват двамата учени.

Техни скорошни опити върху мишки водят до предположението, че други съставки на млякото може да обяснят защо толкова много хора започват да се прозяват сред като изпият една чаша. В проучване, публикувано през септември 2011 г. в  Journal of Agricultural and Food Chemistry, двамата учени стигат до извода, че изглежда компонент на млякото, наречен тирсин хидролизат, има сънотворен ефект върху мишките. 

 По отношение на температурата на млякото, няма проучвания, които да посочват, че то трябва да е затоплено. 

За добрия сън е нужно и да не се разчита само на чашата с прясно мляко - трябва да се избягва кофеин преди лягане или висенето пред екрана на електронно устройство до последно преди загасянето на лампата. Оказват влияние и редица други фактори.