Руският газ в Европа стигна невиждани цени - от 2100 долара за 1000 куб. м на борсата в Лондон до 2108 долара за 1000 куб. м или 180,34 евро за мегаватчас на пазара за януарски фючърси в Нидерландия.

Причината са намалените доставки на газ от Москва за Европа, като горивото по тръбата “Ямал - Европа” (Русия, Беларус, Полша, Германия) дори потече наобратно на изток, както и повишеното търсене заради студеното време. 

Реверсът на газопровода от Германия за Полша бе включен, след като “Газпром” не резервира никакви количества газ за пренос към Германия нито за вторник, нито за сряда. Тази нощ се наложи операторът на германската част на газопровода Gascade да публикува на сайта си подробно обяснение защо транспортира руския газ от Германия в посока Русия, а не наобратно, от което излиза, че обръщането на посоката на тръбата се налага заради липсата на заявки от “Газпром”.

Руският енергиен гигант съобщи лаконично, че доставя газ в Европа съобразно заявките на потребителите си в съответствие с действащите договори. 

Междувременнно Словакия и Чехия, които получават газ съответно от тръбата “Съюз” през Украйна и от Северен поток, заявиха, че нямат нарушения в доставките, предаде ТАСС.

Путин наказва Европа?

Редица политици на Стария континент вече публично говорят за политическа наказателна акция на Москва с доставките на газ заради напрежението в Украйна, драмите на полско-беларуската граница и бавенето на “Северен поток 2”. Кремъл отрича.  

Освен Германия, недостиг на енергия заради намалените руски доставки изпитва и Франция, която преди няколко дни затвори две от ядрените си централи заради открит потенциален проблем в една от тях при рутинна инспекция. А тези мощности произвеждат 13 на сто от нужната еленергия за страната.

В Германия властите започнаха да готвят населението за тежка зима - Гражданската защита в Бон например публикува клипче как гражданите да се топлят при липса на отопление.