Нарастващият брой нелегални мигранти на границата между Латвия и Беларус показва, че тази балтийска страна е "основната цел на хибридна атака".

Това заяви днес държавният секретар към латвийското вътрешно министерство Димитрий Трофимов, предаде ТАСС.

Миналата седмица "за денонощие имаше над 70-80 опита за нелегално преминаване на държавната граница. През последното денонощие тези опити бяха повече от 45", каза той в ефира на местната телевизия "ТВ-3". По думите му миналата седмица Латвия е била страната, засегната най-силно от заплахата с миграционна криза, идваща откъм Беларус.

"Може би става дума за организирано придвижване на хора, иначе няма как да се обясни толкова бързото придвижване на тези хора и фактът, че те се намират на нашата граница. Затова с абсолютна сигурност авторът на този сценарий в съседната страна организира нещата така, че да реши свои нужди и да постигне свои цели", заяви латвийският служител.

Той съобщи, че правителството на Латвия е отпуснало средства за построяване на още 22,8 км допълнително към изградените вече 37 километра временна ограда по границата с Беларус, предназначена за борба с нелегалната миграция. Междувременно се строи постоянна гранична инфраструктура.

Плановете на Рига за реагиране по границата при нужда включват сътрудничество с въоръжените сили на страната, които и сега одкрепят граничарите наред със специални полицейски части. Освен това Латвия разчита на подкрепа от Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс), а също така от Литва, Естония и Полша, добави Трофимов.

От 10 август латвийските граничари са предотвратили опитите на над 3300 души да влязат нелегално в страната, а от началото на годината по границите са задържани 445 души. През август властите обявиха по границата извънредна ситуация, за да оправомощят граничарите да връщат мигрантите обратно в Беларус - този режим е продължен до 10 февруари 2022 г.

БТА