Дългогодишният съперник на Ангела Меркел и многократен кандидат за председателското място в партията ѝ ХДС – Фридрих Мерц, най-сетне успя да изпълни целта си. Днес той бе избран за лидер на консерваторите. Това е третото му явяване на избори за председателското място и то се увенча с успех.

66-годишният Мерц спечели 62,1% от гласовете и бе избран още на първи тур.

Официално той ще встъпи в длъжност на партийния конгрес на ХДС през януари. Там отново ще има гласуване, но се смята, че делегатите няма да оспорят избора.

След обявяването на резултатите Фридрих Мерц заяви, че основната му цел ще е да консолидира ХДС.

„Ще покажем, че партията ни е жива, силна и има своето място в 21-и век. Можем да бъдем и силна опозиция“, каза още той.

Досегашният лидер на ХДС Армин Лашет се отказа от поста след загубата на изборите през септември.

Мерц има дълга политическа кариера. От 1989 до 1994 година той бе депутат в Европейския парламент, а от 1994 до 2009 в Бундестага. От 2000 до 2002 г. бе председател на парламентарната фракция на ХДС. Напусна Бундестага и политиката поради различия с Ангела Меркел. 10 години работи като адвокат и консултант на американската инвестиционна компания „Блекрок“. Влезе в управителния ѝ съвет, но го напусна миналата година, когато се завърна отново в политиката. Решението му съвпадна с публичното изявление на Меркел, че се оттегля от политиката.