Свободата на движение в Европейския съюз е под нова заплаха. Ред страни започват да изискват на влизане от всички граждани на ЕС отрицателни тестове за коронавирус освен европейските зелени сертификати, които досега бяха достатъчни. Причината е бързото разпространение на Омикрон, новият вариант на коронавируса, който е по-заразен от предишния Делта.

Италия разбуни вчера и днес духовете на среща на върха на ЕС в Брюксел с едностранното си решение да въведе задължителните тестове за влизане в страната. Такива изисквания вече имат и Гърция, Ирландия и Португалия, но Италия е особен случай, защото е третата по големина икономика в ЕС, голяма търговска и туристическа дестинация и защото сегашният ѝ министър-председател Марио Драги, бивш председател на Европейската централна банка, е известен като един от най-твърдите защитници на единния пазар и общата валута.

Вчера обаче Драги каза на колегите си в Европейския съвет, че здравето и безопасността на италианците са му по-скъпи, съобщава „Политико“. Страната все още има сравнително малко разпространение на Омикрон и се опитва да предотврати нов взрив на инфекцията, от която беше сред най-пострадалите от началото на пандемията. Носител на варианта Омикрон заразява средно от 3 до 5 души, докато носител на варианта Делта заразява средно от 1  до 1,2 души.

Европейските лидери посрещнаха хладно решението на Драги. Германският канцлер Олаф Шолц каза, че „свободата на движение в Европа е важна“. На съвместна пресконференция с Шолц френският президент Еманюел Макрон изтъкна, че щом вариантът се е появил в една държава членка, той така или иначе ще се разпространи бързо и в останалите. Белгийският премиер Александер де Кро каза, че „с дигиталния COVID сертификат имаме добро европейско решение, нека да се опитаме да се придържаме към него“.

Дипломати, говорещи под условие на анонимност, критикуваха италианското решение  като едностранно, некоординирано с партньорите и зле комуникирано. Никой обаче не може да принуди Италия да го отмени. Шенгенският кодекс позволява на всяка държава от зоната за свободно движение да го ограничава по съображения за сигурност. Освен това здравеопазването е сфера от национална компетентност, в която ЕС не може да се меси.

Говорейки в италианския парламент в сряда, Драги каза, че в Италия повече от 85 процента от населението над 12 години е получило по две дози коронавирусни ваксини, а около 20 процента са получили и трета инжекция. Досегашните данни показват, че двете дози не са достатъчни, за да предпазят от Омикрон.

Италия, е най-голямата получателка на европейски средства за възстановяване от пандемията, припомня „Политико“. Изданието отбелязва и че нейната икономика от 20 години има хилав или никакъв растеж и е обременена от публичен дълг, равняващ се вече на 150 на сто от брутния вътрешен продукт. Страната беше първата засегната от вируса в Европа и една от приложилите най-строги мерки с оглед да избегне нови затваряния на икономиката. Тя беше и сред пионерите във въвеждането на зелените сертификати и на задължителната ваксинация в публичния сектор.

Драги е казал на колегите си на срещата на върха, че страната му не може да пропилее резултатите от жертвите, които вече е направила и следователно трябва да държи заболеваемостта под контрол. Той е припомнил, че 135 000 италианци са починали от COVID-19 и че БВП на страната е спаднал с 9 процента през 2020 г.

Въпреки всичко, в крайна сметка Драги се е съгласил със заключенията на Европейския съвет относно COVID-19, публикувани по време на срещата на върха, в които столиците призовават за продължаване на координацията по отношение на пътуванията. В документа лидерите се съгласяват, че всички допълнителни мерки трябва да се основават на обективни критерии и да не пречат твърде много на свободното движение вътре в ЕС.