"Действително в декларацията е отразена невярна информация, но документът има само заявителски и уведомителен характер и няма доказателствена стойност."

С тази формулировка днес от Софийската районна прокуратра, където в крайна сметка се оказа казусът с гражданството на Кирил Петков, обявиха защо отказват да го разследват по чл. 313 от НК - за документно престъпление (буквално текстът гласи: "Който потвърди неистина или затаи истина в писмена декларация или съобщение, изпратено по електронен път... пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.")

Освен това от прокуратурата обявяват, че...

"... Наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура са се произнесли незабавно със съответно постановление, предвид високия обществен интерес и факта, че по преписката е събрана цялата относима информация..."

И така - след анализ на данните достигнали до извода, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

А по-късно през деня дойде и доуточнени, че - "декларацията, подписана от К.П. не е изискуема по силата на закон, указ или постановление на МС или какъвто и да е нормативен акт..." А пък и фактите в нея били проверими от органа, пред който се подава, т.е. излиза - от президента (?!).

Забележително е, че за да се запази дискретност, в съобщенията се споменава лицето "К.П.", но пък пише, че е "настоящият министър-председател на България".

По-рано през деня по повод на случая с действащия премиер на съвместен брифинг от Районната и Специализираната прокуратура разкриха, че той всъщност е бил разследван за 3 престъпления.

Оказа се, че след първоначалния сигнал през август, за който повод бе статия в "Труд" - именно за декларацията за българско гражданство, срещу него са постъпили още осем в държавното обвинение.

Днес Валентина Маджарова, директор на спецпрокуратурата, обяви, че на 13 декември те са прекратени с мнение за липса на престъпление: дали Петков не е извършил престъпление по служба при назначения в Българската банка за развитие и дали не е излъгал в имотната си декларация пред КПКОНПИ. Второто въобще не би било престъпление, а административно нарушение.

Най-интересна е съдбата на подадения сигнал за документно престъпление - че преди назначаването си за служебен министър Петков е декларирал, че е само български гражданин. Директорката на спецпрокуратурата обяви, че е категорична, че е налице невярно деклариране.  Но каза, че намира в случая и несъвършенство на закона. След като обсъдили "престъплението" обаче, прокурорите решили, че в момента, в който е попълнена декларацията той не е бил министър, а обикновен гражданини и го препратили на най-ниското ниво - Районната прокуратура.

Шефката на Районна прокуратура Невена Зартова, която също беше на брифинга, съобщи, че и тази преписка е прекратена незабавно.

Така засега прокурорската драма приключва, освен ако някой - примерно от жалбоподателите, не атакува актовете за отказ от разследване пред по-горната прокуратура.

По-късно дойдоха официално две съобщения и едно допълнение от пресцентъра на прокуратурата. Ето ги:

Софийска районна прокуратура отказа да образува досъдебно производство за документно престъпление по казуса с гражданството на К. П.

Софийска районна прокуратура (СРП) постанови отказ да образува досъдебно производство за документно престъпление по казуса с гражданството на настоящия министър-председател на България.

На 13.12.2021 г. от Специализирана прокуратура (СП) по компетентност са изпратени материали в СРП с оглед извършено документно престъпление, касаещо гражданството на К.П. по времето в което е бил служебен министър на икономиката. Наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура са се произнесли незабавно със съответно постановление, предвид високия обществен интерес и факта, че по преписката е събрана цялата относима информация в хода на извършената проверка от прокурори от Специализираната прокуратура.

„След анализ на материалите колегите достигнаха до заключението, че липсват достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и респективно, че досъдебно производство не следва да се образува“, заяви на брифинг днес , 16.12.2021г., административният ръководител на Софийска районна прокуратура Невена Зартова. Тя поясни, че действително в декларацията е отразена невярна информация, но документът има само заявителски и уведомителен характер и няма доказателствена стойност.

Допълнение от районна прокуратура:

Съобщение на Софийска районна прокуратура 

Във връзка с постъпили множество допълнителни запитвания от медиите Софийска районна прокуратура (СРП) уточнява следното – СРП постанови отказ за образуване на досъдебно производство за документно престъпление по казуса с гражданството на настоящия министър-председател на България, предвид липсата на достатъчно данни за извършване на престъпление от общ характер.

На 13.12.2021 г. от Специализирана прокуратура (СП) по компетентност са изпратени материали в СРП с оглед извършено документно престъпление, касаещо гражданството на К.П. по времето, в което е бил служебен министър на икономиката. Наблюдаващи прокурори от Софийска районна прокуратура са се произнесли незабавно със съответно постановление, предвид високия обществен интерес и факта, че по преписката е събрана цялата относима информация в хода на извършената проверка от прокурори от Специализираната прокуратура.

Съображенията на прокурорите са следните: действително в декларацията е отразена невярна информация, но тези факти са проверими и то от органа, пред който тази декларация е подадена, с други думи тези факти биха могли да бъдат служебно известни на съответните държавни органи. Те биха могли да бъдат проверени и по друг начин – чрез Министерство на правосъдието, както и чрез Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ към МРРБ.

Обстоятелството, че в подадената от К.П. бланка е посочено, че му е известно, че за деклариране на неверни данни носи наказателно отговорност по чл.313 от НК е правно ирелевантно, тъй като по своето съдържание документът има само заявителска, но не и декларативна част. Декларацията, подписана от К.П. не е изискуема по силата на закон, указ или постановление на МС или какъвто и да е нормативен акт, доколкото в чл.110 от Конституцията на Република България е посочено изискване, че членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Нито в Конституцията, нито в какъвто и да е от изброените по-горе актове не е въведено изискване наличието единствено на българско гражданство да се удостоверява с декларация. Тъй като изготвената от К.П. декларация има само заявителска стойност, то доказателственото значение на същата подлежи на преценка от органа пред когото е подадена. Същата е само и единствено с уведомителен характер и посочените в нея обстоятелства, макар и неверни такива, не биха могли да покрият признаците на престъплението по чл. 313 от НК, както и на друго такова от общ характер. В тази насока е Решение № 751 от 17.11.2004 г. по наказателно дело 335/2004 г. на Второ наказателно отделение на ВКС.

Липсва и елемент от субективна страна на състава на престъпление. К.П. е направил волеизявление за отказ от канадско гражданство, подадено на 21.04.2021 г. до съответните компетентни органи на Канада. С това той е счел, че волеизявлението му е напълно достатъчно и изпълнявайки административната процедура по отказ от канадско гражданство, процедурата е приключила и той притежава единствено и само българско гражданство.

 

Специализирана прокуратура отказа да образува досъдебно производство по казуса „Кирил Петков“

Специализирана прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство срещу Кирил Петков, настоящ министър-председател на Република България.
Прокурорската преписка в Специализирана прокуратура бе образувана на 24 август 2021 г. по подаден сигнал, съдържащ твърдения за извършени документни престъпления и престъпления по служба в качеството му на служебен министър на икономиката.

В сигнала са изложени твърдения за невярно деклариране на притежание единствено на българско гражданство (престъпление по чл. 313 от НК); за нарушения на служебните задължения във връзка с избора и вписването на състава на надзорния и управителния съвет на „Българската банка за развитие“ ЕАД (престъпление по чл. 282, ал. 1 от НК); за неверни данни в Декларация за имущество и интереси; за участие като съдружник в търговски дружества и в управителни и контролни органи на юридически лица.

На 15 септември 2021 г., наблюдаващият прокурор постанови извършване на лична проверка по реда на Закона за съдебната власт. Към прокурорската преписка са присъединени общо 8 идентични жалби и сигнали от граждани и граждански сдружения.

На 13 декември 2021 г., в законново установения срок, наблюдаващият прокурор от Специализирана прокуратура постанови отказ за образуване на досъдебно производство за длъжностно престъпление, извършено от член на Министерски съвет, в случая министър на икономиката. 
Наблюдаващият прокурор приема, че служебният министър на икономиката не е бездействал по служба, не е нарушил служебните си задължения, както и не е превишил властта и правата си по закон (по Закона за кредитните институции, Търговския закон, Закона за търговския регистър). Заключението е, че не са събрани данни за осъществено престъпление по служба.

В хода на проверката наблюдаващият прокурор стига до извода, че твърденията за неверни данни в декларация за имущество и интереси сами по себе си не се явяват престъпление, а евентуално административно нарушение по Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.

Относно твърдението за извършено престъпление от Кирил Петков по чл. 313 от НК – невярно деклариране на неговото гражданство, преписката е изпратена по компетентност на Софийска районна прокуратура, тъй като декларацията е съставена в качеството му на гражданин, а не като член на Министерски съвет.