Ваксините на „Пфайзер“ и на „Джонсън“ се оказват много ефективни срещу новия щам на коронавируса „Омикрон“, сочат данни на най-голямата компания за здравно осигуряване в Република Южна Африка  „Дискавъри хелт“.

Две дози от ваксината на „Пфайзер“ – „Комирнати“, може да осигури до 70 на сто защита от хоспитализация при разболяване.  Това важи за всички възрастови групи и дори за хората с придружаващи заболявания, които прекарват вируса по-тежко.

Ефективността на ваксината е 33% срещу инфектиране с „Омикрон“, заявява Раян Ноак, изпълнителен директор на „Дискавъри хелт“. Това означава, че всеки трети ваксиниран с „Пфайзер“, който се срещне с вируса, е устойчив и не се разболява т.е. заразяването протича безсимптомно. Данните се базират на 78 000 пациенти. Що се отнася до приемането в болница, при завършен цикъл с две ваксини шансът да ви хоспитализират пада с 29 на сто спрямо първата вълна от коронавирус.

Важно е да се уточни, че в Република Южна Африка няма починал от „Омикрон“, което потвърждава данните че макар щамът да е по-вирулентен от предишните, не е толкова опасен.