Новата здравна министърка проф. Асена Сербезова често дава за пример постигнатото от Португалия във ваксинацията срещу COVID - средноголяма европейска държава, южна, далеч от реномето на северните народи с тяхната пословична дисциплинираност. И все пак Португалия е не само първа в Европа  в процента на ваксинирано население, но и в топ 3 в света.

18 339 677 са поставените дози досега, а процентът на ваксиниране на цялото население е 89,3 на сто. Над 98 на сто от хората над 12 години са вече имунизирани. През последната седмица в Португалия дневно са инжектирани 67 187 дози.  Това означава, че трябват още 31 дни, за да бъдат сложени дози, достатъчни за имунизацията на още 10 на сто от населението, изчислява Ройтерс. Дори и тази сметка е да е относителна (страната вече заляга на третата доза за възрастните), с разрешаването на имунизирането и на децата между 5 и 12 г. процентът на цялото ваксинирано население ще продължи да расте. 

В началото на пандемията картината е мрачна - препълнени болници, медици на ръба на изтощението, недостигащи легла за пациентите,  COVID жертвите са по 300 на ден и 2000 за седмица. Днес, дори и с новата вълна, причинена и от Омикрон, няма такива поражения. След октомври страната започна и реваксинация на най-възрастните, както и съсредоточи усилията в поставянето на ваксината срещу сезонния грип. Целта е до Коледа това да се случи с 2,3 милиона души. И дори тя да не бъде постигната, повечето от най-уязвимите ще са защитени.

Как обаче се случва това?

Комбинация от фактори обясняват този неочакван успех на страната, която традиционно е сред по-скромните членки на ЕС.

"Не е толкова обичайно за Португалия да може да се похвали, че е най-добрата в Европа", отчита и Мануел Пизаро, член на Европейския парламент от управляващата социалистическа партия, пред сп. "Стейтман". "Португалците много се гордеят с успеха във ваксинацията."

Пизаро, който е и лекар по професия, е убеден, че високото ниво на ваксинация в страната му ще осигури и по-голяма защита срещу новия Омикрон.

Той обяснява постижението на Португалия с проваксинационния консенсус, който е налице в целия политически спектър, като по думите му е нямало нито един политик, или партия, които са били против ваксините. 

"Има широко разпространен национален консенсус, дори на политическата арена", казва още той.

Това влиза в рязък контраст със ситуацията в много от другите европейски страни. В България, която е последна по ваксинации в ЕС, разделението достигна крайни форми, като антиваксърската реторика вкара нова партия в парламента - "Възраждане", а по-голямата част от останалите политически играчи също излъчват противоречиви сигнали към обществото.

В Европа ниското ваксинационно покритие е особеност на бившите комунистически страни. В Германия най-ниска е ваксинацията в провинциите, които преди са били ГДР. И все пак Португалия и Испания, две държави, в които допреди няколко десетилетия е имало военни, авторитарни режими, са сред отличниците по COVID имунизации.

"Ние помним режима. Хората бяха много бедни, здравните грижи - много лоши - имаше високо ниво на детската смъртност. Така че може би и споменът за онези дни окуражава хората да се грижат за здравето си", смята евродепутатът социалист.

Не малко наблюдатели обвързват успеха на Португалия във ваксинационната кампания освен с изключително важния общонационален консенсус, научените уроци от началото на пандемията, стремежа да се избегне случилото се в Испания и Италия, и с една конкретна личност.

Изключително важен се оказва и  авторитетът на човека, на когото властите поверяват операцията по имунизиране - вицеадмирал Енрике Гувея е Мело. След като изпълни задачата си, през октомври той се раздели с поста. Според висшия военен най-важното е било, че той не е политик.

"Най-големият ми син е лекар. Помня, цялото ни семейство беше в изолация, без нас двамата, и той ми каза: "Тате, сега имаме възможност да водим двамата една и съща война. Фактът, че процесът се координираше от човек, който не е от политическата сцена, правеше така, че критиките бяха насочени единствено към самия процес. Това беше много важно", смята вицеадмиралът.

В началото Португалия има същите трудности, както и останалите европейски страни - разпространява се дезинформация из социалните мрежи, към ваксините има много подозрения и недоверие.

През февруари начело на ваксинационната кампания застава вицеадмиралът. Пред "Ню Йорк таймс" той разказва след края на участието си, че нарочно избира да се появява публично с военната си униформа и да говори съзнателно с подбрана военна терминология за ваксинацията и за COVID.  Идеята му била да създаде в португалците усещането, че са обединени, заедно се борят срещу пандемията. 

"Първата ми работа беше да направя това война", обяснява той. Според него основното за успеха му било той да не се възприема като свързан с някоя политическа сила.

На въпрос какво би посъветвал другите държави за ваксинацията отговаря: "Трябва да намерят хора, които не са политици".

Той бързо събира екип, начело на който са военни - математици, лекари, анализатори, стратегически експерти - от сухопътните сили, ВВС и ВМС.

Има и друг важен фактор за успеха на кампанията - преди пандемията Португалия е с много силна национална ваксинационна програма. Тя се появява като резултат от смазващия опит на страната в битката с полиомелита, който все още налице в страната и след раждането на вицеадмирала през 1960 г. 

"Антиваксърите и хората, които се съмняват във ваксините, са малцинство в Португалия, освен това те са и много по-малко влиятелни, не привличат вниманието, за разлика от ситуацията в много други държави", обяснява отново пред "Ню Йорк таймс" Мануила Ивон да Куна, която се занимава с изучаването на ваксинацията и пандемията.

Милитаристичният подход на Енрике Гувея е Мело, демонстрацията на военна сила не минава без критики в Португалия. Според вицеадмирала обаче той винаги е бил готов да се изправи лице в лице в противниците на ваксините и да отговори на всичките им въпроси. Едни от първите имунизирани - отново с пропагандна цел - са военните. Ваксинационната кампания е и медийно много интензивна и наситена.

"В началото имахме около 40 на сто, които отговаряха, че се колебаят (такъв беше и процентът в началото в България - бел. ред)", обяснява висшият военен. Към есента са около 2 на сто.

В момента случаите в Португалия, както и в цяла Западна Европа растат, но ето как изглежда кривата на смъртните случаи от началото на пандемията досега: 

Все пак остава въпросът доколко примерът на Португалия може да ни е от полза за засилване на темповете на ваксинация, или все пак е добре новото правителство да помисли за собствен подход, който да пасне и да проработи в българските условия, защото универсална формула няма.