САЩ изпробват защитата на сателитите си от заплахи от Русия и Китай - само седмици след като Москва свали свой стар комуникационен сателит, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Компютърно подпомаганите симулации включват потенциално сваляне на американски спътници за проследяване на ракети, смущения в работата на спътниците и други "ефекти" на електронната война, които са възможни тактики при космическата война. Не са използвани реални сателити.

При посещение в космическата военна база "Шрийвър" в Колорадо заместник-министърът на отбраната на САЩ Катлийн Хикс наблюдава симулирано космическо учение "Космическо знаме", организирано от американските въоръжени сили. То беше третото, в което участват партньори като Великобритания, Канада и Австралия.

Хикс посети базата на път за Хавайските острови.

Тази седмица ръководителите на министерството на отбраната на САЩ обикалят американските военни бази, догато администрацията на президента Джо Байдън подготвя проектобюджета за 2023 г. Пентагонът се надява парите за отбрана да бъдат използвани така, че американските въоръжени сили да могат да възпрат Китай и Русия.

След като Москва проведе успешно изпитание на противоспътникова ракета миналия месец, американски служители смятат, че е все по-наложително Съединените щати да изградят защита на сателитната си мрежа срещу атаки.

Сателитите са жизненоважни за военните комуникации, глобалната система за позициониране и системите за синхронизация, необходими в случай на война.

Десетдневното космическо военно учение има за цел да изпробва най-съвременните възможности на САЩ в космоса. Една група влезе в ролята на агресивна държава с космически възможности като Русия или Китай.

Русия не е първата страна, провела антиспътникови изпитания в космоса. САЩ провеждат първите през 1959 г, когато сателитите все още са били нова и рядко срещана технология.