Бъдещото коалиционно правителство може да се окаже с „преходен характер“, прогнозира днес един от коалиционните партньори, съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

„То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция - каза той в интервю за БНР. - Основната характеристика на това управление е, че е първото след Бойко Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори“. 

 
Той подчерта, че никой от министрите не може да прокара нищо през парламента, ако няма подкрепата на всички коалиционни партньори.
 
В същото време Иванов подчерта, че и ДБ има „червена линия“, от която няма да отстъпи:
 
"Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно". 
Друг важен приоритет на ДБ е реформата на службите за сигурност, но тази коалиция не е напълно съгласна с промените, извършени в тях досега.
 
„Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира секторът, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него“, каза Иванов.