Състав на Софийския апелативен съд постанови Викторио Александров да лежи до живот, а не както се произнесе през януари Градският съд - 20 години.

Съставът, който завиши наказанието за убийството на Дарина Министерска и бебето Никол, е с председател Стефан Илиев и членове Иванка Шкодрова и Калинка Георгиева.

Точно това поиска в пледоариите си на 1 октомври прокуратурата, сред като решението на СГС разбуни много духове.

Присъдата на първата инстанция се базираше на това, че той е с чисто съдебно минало и е твърде млад - все още имал хипотетични шансове да се поправи.

Трагедията се случи през 2018 г., но преди това Дарина опитвала да се раздели с младия охранител, с когото се запознали и събрали покрай сноуборда.

След скандал между двамата в дома на младата жена в столичния ж.к. “Надежда” Александров убива Дарина със законно притежаван револвер и бяга с бебето.

Изхвърля в кош за боклук телефона си, спира за кратко в заведение, а сред известна разходка с детето, спира и отвлича такси в посока - пуст район около Ботевградско шосе.

В покрайнините на града малко преди да го задържат той прострелва в главата бебето си, опитва да убие и себе си. Задържан е само с охлузна рана от куршума.

Съдиите от САС са на различно мнение от първата инстанция за Викторио - те цитират експерти, според които той е „личност с дълбоко заложена дисхармоничност на характера“. Според изводите им Александров имал адаптивни затруднения от най-ранна възраст, проявявал демонстративност, обичал да привлича внимание и да се налага в определени ситуации.

„Тоест - да ги разрешава по силата на контрола и на налагането, очаква че тъй като не може да се адаптира към света, то светът следва да се приспособи към него“, пишат вещите лица, цитирани днес от "Лекс".

Именно като търсене на контрол те аргументират и напълно излишното убийство на бебето му.

За да увеличи наказанието му до доживотен затвор, съставът също споделя експертните изводи: Александров не може да се адаптира в по-добра среда, защото му липсват както саморазбиране, така и разбиране на другите, а очакванията му са светът да се адаптира към него.

Съдът отбелязва в решението си също, че Александров всъщност не е направил опит за самоубийство, след като е убил дъщеря си. Той твърдеше и първата инстанция прие, че не е успял да се застреля, защото пристигналите полицаи го заслепили с фенерите на оръжията си.

Според САС с тези твърдения Александров опитва да се защити и донякъде да се оневини, но вещите лица описват опита му да се простреля като „бутафорно“ самоубийство, тъй като полицаите са пристигнали след произнесените изстрели и няма как да са го заслепили, пише още правният сайт.

„Така възприетата висока степен на обществена опасност на подсъдимия, според въззивния съдебен води до невъзможност да бъдат изпълнени целите на наказанието спрямо него с наложеното наказание „Лишаване от свобода“ за срок от двадесет години, поради което същото следва да бъде заменено с наказание, което би го изолирало в затвора да края на живота му.

В случая наложеното наказание „Доживотен затвор“ ще изключи възможността подсъдимият да пребивава сред обществото до края на живота си и да върши други престъпления, като законът не гарантира задължително наказанието да бъде заменено.

Подсъдимият може да получи замяната на наказанието след 20 години, само ако е дал достатъчно основание да се приеме че са налице основанията за това“, се казва в решението на съда, цитирано от "Лекс".

Апелативните съдии отбелязват, че не трябва да се игнорира и общественият отзвук на убийството и наложеното наказание трябва да въздейства предупредително и възпитателно.

Решението на САС не е окончателно и подлежи на обжалване и протестиране пред ВКС.