Хърватия отговаря на необходимите условия за прилагането на всички части от достиженията на правото от Шенген.

До това заключение стигна Съветът на ЕС.

Докладът по въпроса бе приет на днешния Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“ в Брюксел. Това съобщи словенският вътрешен министър Алеш Хойс, чиято страна председателства ЕС.

Проверката на изпълнението е предварително условие Съветът да вземе решение за премахване на контрола по вътрешните граници.

От приемането си в ЕС през 2013 г. насам Хърватия прилага разпоредбите на Шенген. Изключение са само разпоредбите за премахването на контрола по вътрешните граници. Той може да падне само в резултат решение на Съвета след проверка. Тя трябва да бъде в съответствие с процедурите за оценка по Шенген, че Загреб изпълнява условията.

Оценката по Шенген на Хърватия е проведена между 2016 г. и 2020 г. През октомври 2019 г. Европейската комисия реши, че страната е предприела необходимите мерки, за да гарантира, че са изпълнени необходимите условия за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген. През февруари 2021 г. ЕК приключи последния план за действие за оценяваните области.

Целта на днешните заключения е Съветът да установи официално, че Хърватия е изпълнила необходимите условия. Одобряването им не засяга приемането на решението на Съвета за пълното прилагане на достиженията на Шенген.

Приемането на една страна в Шенгенското пространство се утвърждава с единодушие в Съвета. Освен Хърватия още 4 страни от ЕС не са част от Шенген. Това са България, Румъния, Ирландия и Кипър.

Част от споразумението са и страни, които не са в ЕС – Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн.