Не се случва често и двата мадридски отбора да ликуват в една вечер в Шампионската лига. Снощи "Реал" спечели групата си, а "Атлетико" хвана последния влак за фазата на елиминациите.

Изиграха се последните двубои от групите A, B, C и D. В тях неизвестните не бяха много.

Група А

С по два гола на Килиан Мбапе и Лео Меси "Пари Сен Жермен" разби "Брюж" с 4:1, но по-интересно бе в Германия, където без публика РБ "Лайпциг" спечели престижна победа с 2:1 над вече осигурилия си първото място в групата "Манчестър Сити". 

Доминик Собослай откри в 24-ата минута, а в 71-ата Андре Силва удвои. Малко след това Риад Марез намали. Така РБ "Лайпциг" зае третото място и отива на плейоф за втората фаза в Лига Европа. Белгийският представител отпада.

Класирането изглежда така: "Манчестър Сити" - 12 т., ПСЖ - 11, "Лайпциг" - 7, "Брюж" - 4.

Група В

В мач с много нерви и разправии "Порто" и "Атлетико" (Мадрид) трябваше да решат кой ще стане подгласник на "Ливърпул". "Дюшекчиите" спечелиха прекия сблъсък на стадиона на опонента си с 3:1. Те поведоха с 3:0, като три от четирите гола паднаха след 90-ата минута.

В същото време "Ливърпул" обърна "Милан" на "Сан Сиро" - 2:1, и стана първия английски отбор, който завършва груповата фаза с пълен актив - 18 т.

Следват "Атлетико" - 7 т., "Порто" - 5 т., а "Милан" остана извън борда с 4 т. Това бе една от най-интересните и равностойни групи като имена на отборите, но "Ливърпул", излязъл снощи с експериментален състав, рано прекърши амбициите на останалите за водеща роля.

Група С

И "Аякс" е без грешка - 18 т. За финал амстердамският гранд победи "Спортинг" (Лисабон) - 4:2. "Лъвовете" все пак продължават, те са втори с 9 т., колкото има и "Борусия" (Дортмунд), но балансът от преките двубои е на страната на "Спортинг".

А "жълто-черните" си го изкараха на най-слабия отбор в Шампионската лига този сезон - "Бешикташ" - 5:0. По два гола забиха Марко Ройс и Ерлинг Холанд. Истанбулският тим завърши с 0 точки и голова разлика 3:19.

Група D

Тук имаше пряк сблъсък за първото място. Зае го "Реал" (Мадрид) с 2:0 срещу "Интер" (Милано) у дома. "Белите" тръгнаха много лошо в надпреварата, но накрая си взеха каквото им се полага. Тони Кроос бе точен в 17-ата, а в 79-ата Марко Асенсио удвои.

В мач без значение за класирането пък "Шахтьор" (Донецк) и "Шериф" (Тираспол) завършиха 1:1. Гостите, които финишираха трети със 7 т. (украинският отбор остана с 2 т.), изравниха в 90-ата минута.

Тази вечер груповата фаза завършва. Голямата въпросителна е дали "Барселона" ще продължи или ще трябва да се задоволи с Лига Европа. Каталунците ще се нуждаят от задължителна победа в Мюнхен, ако "Бенфика" поведе на "Динамо" (Киев) като домакин.

Много интересно е и в група G, където вариантите са много, а отборите са събрани само в три точки.

Програмата

Група Е

22:00 "Бенфика" - "Динамо" (Киев)

22:00 "Байерн" - "Барселона"

Група F 

22:00 "Манчестър Юнайтед" - "Йънг Бойс"

22:00 "Аталанта" - "Виляреал"

Група G

22:00 "Залцбург" - "Севиля"

22:00 "Волфсбург" - "Лил"

Група H

19:45 "Ювентус" - "Малмьо"

19:45 "Зенит" - "Челси"