Европейският парламент, британският парламент, френският парламент, Бундестагът, италианският сенат. Във всички тези държави и много други на входа на парламента се изисква доказателството, че си поел отговорност за здравето на хората около теб. В българския - не.

Депутатите от 47-ото Народно събрание се оказаха в окови от първите дни. С един малък звънец - Копейкин, който да виси на края на веригата и да дрънчи досадно. В кампанията от "Продължаваме промяната" обещаваха, че ще вземат адекватни мерки срещу пандемията и за ръст на ваксинацията. Но сега нещо се разсейват с обяснения как, разбираш ли, парламентът не бил точно обществено място. 

Стига глупости и стига "дълбоко премисляне", както отмести темата пресният председател на НС Никола Минчев. Не можеш да зовеш "ваксинирайте се", а като те питат, да мънкаш как това не било обществено място.

Защо става това? Защото всички депутати, дори тези, които се представяха като "чисти", са зависими - от невежеството и безотговорноста на мнозинството антиваксъри извън НС.

Не става ясно защо журналисти, чиновници и чистачки трябва да бъдат застрашени на работното си място и да робуват заедно с депутатите на малката група антиваксъри в НС.

Една политическа сила се е обявила твърдо против сертификатите - няма проблем, могат да си работят и от вкъщи. Макар че в италианския сенат моментално суспендираха Лаура Гранато, доскоро от "Пет звезди", когато пропищя за "сертификата за подчинение".

Другите скрити антиваксъри или страхливи ваксъри - БСП и ИТН - да си кажат позицията, и въпросът как тази проектокоалиция ще бори пандемията най-после да стане ясен. Ако това е способно да разцепи коалицията, преди да стане такава, значи толкова й е бил животът.

А всякакво мотаене само ще налива масло на ГЕРБ и ДПС, които на думи се проявиха като единствените отговорни партии.

Какво трябва да се направи също е ясно - гореспоменатите държави, където пред парламента питат за сертификат, ни го показаха ясно.

И този въпрос не трябва да се решава дискретно, на председателски съвет, г-н Минчев. Трябва да се гласува в зала - така че да видим имената на всички, на които не им пука за здравето на българите.