Всичките над сто спортни федерации в България ще получат пари, а не избрани 44, както досега, заяви служебният министър на младежта и спорта Андрей Кузманов на брифинг, на който той си направи нещо като отчет.

Според него някои организации лежели на стари 20-годишни лаври и независимо че нямали никакви успехи, продължавали да се осланят на щедро държавно финансиране. Теорията на Кузманов е, че за всички имало място под слънцето. Точно обратната на тази на неговия предшественик Красен Кралев, който раздаваше пари само на тези, които носеха успехи.

Сега, според новата Програма за финансиране, олимпийските федерации ще получат първоначално по 50 хиляди лева, а неолимпийските - по 20 000 лв.

Точковата система била изготвена по определени критерии, а според разултатите определени спортове ще получат още средства. 

"Програмата е направена да е обективна. Всичко е на масата - цифрите са ясни. Спортовете са различни и не бива да се сравняват. Всяка федерация си получава заслуженото,  защото много от федерациите досега бяха недоволни от субективното финансиране - заяви Кузманов. -

В бюджета за 2021 г. не достигаха парите за премиите на олимпийците и осигурихме изцяло средствата с отпуснатите 3 млн. лв., които получихме чрез МС.

Също така променихме наредбата и на параолимпийците - вдигнахме 3 пъти премиите им. За да ги компенсираме, защото промяната влиза в сила от 2022 г., сме предвидили допълнителни награди, които тази седмица ще им бъдат раздадени", каза Кузманов. 

Спортното министерство е получило 1,03 млн. лв. от кабинета, които са раздадени на федерациите. 

За 2022 г. пък е предвиден по-голям бюджет за спорта - рекорден, ако се приеме. Увеличението трябва да е 38 млн. лева до около 135 млн., или над една трета повече. Парите трябва да дойдат от спортния тотализатор и от хазарт.

Продължава проверката за работата на БСТ.

"Лично на мен не ми харесва как работи тотото, при положение че е единственият играч на пазара", рече Кузманов, допълвайки че плановете се изпълняват, но резултатите трябвало да бъдат по-високи.

Той слушал и гледал консултациите на коалиционните партньори за спорта и стигнал до извода, че огромна част от споменатите там намерения и планове вече били изпълнени от неговия екип.

Служебният министър отново призова ЦСКА-София да си плати дълговете от наеми към държавното дружество "Сердика спортни имоти". Заради тях то било в много тежко финансово състояние и трябвало да се оздрави. Това били 98 процента от вземанията му.

През следващата седмица клубът отново ще бъде поканен на преговори. Кузманов вече каза няколко пъти, че докато борчовете на стойност близо 4 милиона лева не се погасят, няма да започне реконструкция на стадион "Българска армия". ЦСКА-София пък настоява сумата да бъде приспадната, тъй като били направени подобрения на базата в Панчарево.

Имало потенциален инвеститор и идейни проекти за нов комплекс на мястото на стария "Червено знаме" на 4-ти километър в София. Там щяло да има зали и да се практикуват от зимни до плувни спортове.