Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Родители на 3-месечно бебе с COVID-19 разказаха днес абсурдната си история - че не се знае чия отговорност са най-малките пациенти с коронавирус.

Максимилиан се заразява с COVID-19 малко след раждането си и е приет в Инфекциозна болница. Но, по думите на майката и бащата, тогава започва ходенето им по мъките, тъй като в онзи момент липсва механизъм, по който най-малките пациенти да получат нужното лечение.

Боряна и Николай разказват пред Нова тв, че през август, 20 дни след раждането на детето, бащата се заразява с вируса. Въпреки че след първите симптоми се изолира, оказва се, че синът му също е заразен.

На 20 август личният лекар насочва Боряна и бебето към Инфекциозна болница. Там обаче им казват, че е на 21 дни и те не могат да го приемат. За да стане това, трябвало да е най-малко на 28 дни. Препращат ги към „Пирогов”. Там тестват Максимилиан с бърз тест, който дава положителен резултат.

„Казаха, че не могат да ни приемат, въпреки че имат педиатър, защото през юни са затворили COVID отделението за деца”, разказва Боряна.  

Връщат се в Инфекциозна болница, където все пак ги приемат. Оказва се обаче, че в болницата липсва апаратура, с която да следят пулса и сатурацията му.

„Вечерта получи много сериозен задух и започна да му посинява устата. Опитаха се да го аспирират на място, но нямаха правилната апаратура. И пак ни изпратиха в „Пирогов”, за да му аспирират носа”, разказва Боряна.  

„Огледано е от педиатри, двамата реаниматори, информирани са всички шефове на всички отделения, които се занимават с деца , включително зам.-директорът е знаел за това детенце в този момент”, казва пред медията пък доц. Богдан Младенов, началник на Клиника детска анастезиология и интензивно лечение в „Пирогов”.

Налага се родителите да търсят помощ от близки и приятели.

„Имам познат с медицинско оборудване, който в събота ни набави детския апарат, с който може да му следим постоянно показателите”, разказва въпреки всичките "грижи" в болниците Боряна.

На запитване от страна на Нова тв от Инфекциозна отказали коментар по случая.

„Колегите от Инфекциозна болница, тъй като детето е показало признаци на дихателна умора, при тях нямат условия за дихателна реанимация, те са се притеснили, че може да се стигне до това нещо и затова са го изпратили при нас”, обясни още доц. Младенов. 

На следващия ден в събота детето продължава да има проблеми с дишането. От Инфекциозна болница отново изписват Максимилиан и отново е транспортиран  с линейка до „Пирогов”.

През целия ден в събота Боряна и Макси са в „Пирогов”, след което обаче отново ги връщат в Инфекциозна болница, където ги приемат за втори път.

„Пирогов” има две легла за COVID болни и те са реанимационни, за интубирани болни и то хирургични, понеже нашият основен профил в „Пирогов” е детска хирургия. Ние просто нямаме стационар , в който да гледаме деца с COVID”, обяснява доц. Младенов.

На 22 август обаче състоянието на детето се влошава.

„Всичко ескалира в неделя, когато неговата сатурация падна много, той напълно спря да диша, посиня целият”, разказва майката.

Родителите дори предоставили на телевизията кадри от болничното заведение, на които се чува и вижда затрудненото дишане на детето.

Лекарите от Инфекциозна болница, както и близките на Боряна успяват да се свържат със здравното министерство. Намират експертна група в Министерството на здравеопазването, от която успяват да им помогнат.

След разпореждане от страна на институциите детето е прието в болница Токуда.

„Пристига при нас в увредено състояние, с доминираща клиника на дихателна недостатъчност. Беше много отпуснато, фибрилно, отказваше да се храни. Клиниката на затруднено дишане наложи да влезе в кувьоз, да се подаде кислород, и да се подпомага дишането с кислородна терапия в първите дни”, обяснява д-р Радка Масларска.

Назначена е терапия с антибиотик.

По случая е извършена проверка по сигнал на здравното министерство от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”.  В становището на агенцията, изпратено до Нова тв е записано, че до 24 август на територията на София не е имало разкрити легла за кърмачета до 28 дневна възраст. Също към тази дата на нито един етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията не е записано разкриването на неонатологични легла.

3 месеца по-късно Максимилиан вече е добре, показа тами сутрин телевизията.

Със заповед от 24 август 2021 година на здравната инспекция в София са разкрити неонатологични легла за деца с COVID – 19.

От Министерството на здравеопазването съобщават, че е "осигурено болничното лечение на всички български граждани с COVID-19, в това число и на новородените деца".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.