Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори е отнела за две години правото за извършване на независим финансов одит на финансови отчети на Николай Орешаров, става ясно от решение на ведомството, взето на 12 декември. Името на Орешаров нашумя наскоро, след като депутатът от БСП Георги Кадиев обърна внимание, че той е одитирал 50 фирми, които са сред най-големите кредитополучатели в затворената Корпоративна търговска банка. Орешаров е участвал и в одитния комитет на КТБ, което е свързано с конфликт на интереси, обърна внимание Кадиев.

В същото време на 16 декември комисията е одобрила и доклада за проверка на дейността на компанията "КПМГ България" във връзка с одитирането от нея на годишните отчети на КТБ през последните 5 години, в което няма забележки за състоянието на банката.

Заключенията от продължилата почти 6 месеца проверка са установили нарушения, но комисията още не е взела решение дали и какви санции ще наложи. По закон максималният размер на санкцията е до 50 000 лв. и отнемане на правото за извършване на одиторска дейност за срок от 2 години.

Ето и заключението на комисията за проверката на "КПМГ България":

Ангажиментите за независим финансов одит на годишните финансови отчети на „Корпоративна търговска банка“ АД са изпълнени при наличието на някои съществени пропуски и несъответствия спрямо изискванията на Международните одиторски стандарти във връзка с кредитната дейност на банката.

Констатираните от одитора слабости, противоречащите си или недостатъчни одиторски доказателства, които свидетелстват за непоследователно прилагане на политиките на банката за поддържане на документацията, представляват обстоятелства, за които има основание да бъдат оценени като индикации за евентуална измама и с оглед на това одиторът да преразгледа оценените рискове и да актуализира общата одиторска стратегия и плана за одит. 

За придобиването на разумна степен на сигурност одиторът е бил длъжен да поддържа професионален скептицизъм през целия одит, да взема под внимание възможностите за пренебрегване на вътрешния контрол и да отчита факта, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама. 

Всички констатирани от одитора факти и обстоятелства, удостоверяващи наличието на съществени пропуски във функционирането на вътрешния контрол, както и индикиращи евентуални измами е следвало да бъдат по-конкретно и изчерпателно докладвани на надзорните органи.

При изпълнение на ангажиментите за независим финансов одит на годишни финансови отчети на банката по отношение на отговорен одитор са били налице заплахи относно спазване фундаменталните принципи за почтеност и обективност и изискването за независимост съгласно Етичния кодекс на професионалните счетоводители, които не са отчетени и оценени като такива.