"Не противоречи на законите на физиката. Тепърва ще видим какво ще предлага това правителство. Не сме участвали в разговорите."

Така отговори председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след края на консултациите при президента Румен Радев на въпрос дали партията му би подкрепила кабинет с мандата на "Продължаваме промяната".

Преодоляването на политическата криза може да се случи с диалог между партиите и институциите, каза Карадайъ в началото на срещата на "Дондуков"2.

"Минаха три избора тази година. Те са резултат от политическата криза, която има в страната. Политическата криза не настъпва за един ден. Ние бяхме свидетели на това как през годините стигнахме до ситуацията, в която се намираме", посочи той.

И припомни, че ДПС е за "възстановяване на нормалноста, възстановяване на демокрацията, рестарт на държавността".

"Страната има нужда от редовен кабинет заради много кризи. Ние закъсняхме с плана за възстановяване, може да се окаже, че сме на ръба фатално да закъснеем. Закъсняхме и с оперативните програми", каза още Карадайъ.

Президентът изтъкна, че на три поредни избора гражданите са дали своя глас за промяна и  очакванията им са за редовно правителство.

Това е третата среща за деня в рамките на консултациите - след тази с "Продължаваме промяната" и ГЕРБ. Предстои среща и с БСП. 

След края на консултациите Карадайъ добави още че реформи в съдебната система минават през парламента, но народното събрание не назначава и не уволнява в тази система.

ДПС вече подкрепи избора на председател на парамента. Според Карадайъ това е нормално, защото той е бил излъчен от най-голямата партия "Продължаваме промяната", която има право на това.