Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Най-малко 14 души загинаха, а десетки бяха ранени след изригването на вулкана Семеру на остров Ява, съобщи днес индонезийската служба за справяне с бедствията, цитирана от Ройтерс.

Вулканът - най-високата планина на острова, изхвърли вчера дим и пепел, които покриха близките села в провинция Източна Ява. Изригването накара хората да бягат панически.

Властите казаха, че са разрушени сгради и е прекъснат важен мост. Девет от 14-те жертви са идентифицирани, а 56 човека са получили наранявания, повечето от изгаряне. Близо 1300 души са евакуирани, а девет човека все още са в неизвестност.

Местен жител заяви, че спасителните усилия са доста затруднени заради прекъснатия мост и липсата на опит на участващите доброволци. Спасителните екипи търсят жертви под пластове пепел, като на моменти разравят с голи ръце. Спасители в село в окръг Лумаджанг откриха тялото на майка, която все още държала своето мъртво бебе, съобщи националната информационна агенция Антара.

Очевидец в района Сумбервулу каза, че домовете и автомобилите били почти напълно затрупани от пепел, паднали дървета препречвали пътищата.
Според метеоролозите през следващите три дни се очакват поройни дъждове, което може да усложни евакуационните дейности. Спасители казаха, че скални отломки и горещи вулканични наноси вече затрудняват придвижването.

Властите съобщиха, че ще възстановят пострадалите домове и че изпращат на помощ тежка техника. Службата за справяне с бедствия съобщи, че 10 работници, блокирани в пясъчна кариера от изригването, са евакуирани благополучно.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.