Мианма беше обхваната от хаос и насилие след военния преврат на 1 февруари. Протестите срещу управлението на хунтата продължават въпреки смъртта на над 1300 души.

Протестите срещу управлението на военните продължават въпреки смъртта на над 1300 души от преврата на 1 февруари. Често те се извършват от малки групи, изразяващи съпротивата си срещу свалянето на избраното правителство, ръководено от носителката на Нобелова награда Аун Сан Су Чжи.

Участниците в тези акции рискуват да бъдат убити при репресиите.

Протестът в Янгон днес започна внезапно. Минути след началото му в протестиращите се блъсна превозно средство и няколко души бяха арестувани.

"Много бързо движеща се кола блъсна протестиращи и имаше изстрели. След това войници подгониха протестиращите. Видях лично три мъртви тела на улицата", съобщи свидетел, пожелал да остане анонимен.

Видеоклипове и записи от сцената показват автомобил в използвания за военни машини зелен цвят, който блъска протестиращи. От него скачат войници, които арестуват и бият участници в протеста.

"Бях блъснат и паднах пред един камион. Войник ме удряше с приклада на пушката си, но се защитих и го отблъснах. След това той незабавно стреля по мен, докато бягах на зиг-заг. За щастие се измъкнах", разказва друг анонимен протестиращ.

В този туит, видно заснет от балкон в града, се вижда черно SUV, което се врязва в протестиращи. Предупреждаваме, кадрите не са подходящи за деца и чувствителни хора.

Според двама свидетели протестът е бил прегазен с цивилен автомобил, пълен с войници. След това те са излезли и са били и арестували разпръснатите участници в протеста, някои от които са били ранени сериозно, отбелязва Ройтерс.

Въпреки насилието тази сутрин в Янгон се проведе и друг малък протест.