Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Все още в България няма доказани случаи на Омикрон. Това каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова в „Събуди се“ по Нова телевизия. Тя обясни, че резултатите от мащабното секвениране се очакват до седмица, но те реално ще дадат данни за две-три седмици назад. 

Проф. Христова обясни, че според указанията на Европейския център за контрол на болестите 5-10% от положителните проби трябва да бъдат секвенирани. „Това са 700-900 проби на седмица. Ще го хванем. Освен това въведохме теста, който открива промените в S-гена, така че правим и един предварителен скрининг“, посочи проф. Христова.

Съдейки по данните, получени от Република Южна Африка, според Христова в рамките на месец се очаква Омикрон да се превърне в доминиращ у нас. 

При Омикрон има един голям букет мутации. Голяма част от тях са нови за коронавируса, но са общи с вируси, които причиняват остри респираторни заболявания. Данните към момента са, че протича по-леко, обясни Христова. „Много ми се иска да мисля, че вървим в посока на обуздаване на вируса и той да стане част от групата вируси, причиняващи остри респираторни заболявания през есенно-зимния сезон“, допълни тя.

Ако заразността при Алфа варианта е бил 60% по-заразен от изходния вариант, а Делта вариантът беше още 60% спрямо Алфа, при Омикрон имаме 200-300% нагоре над Делта варианта. Това е причината Делта вариантът да бъде изместен толкова бързо в районите, в които се разпространи Омикрон, обясни епидемиологът. 

В момента слизаме от платото на четвъртата вълна, но ако допуснем разпространението на Омикрон, ще влезем директно в петата вълна, като е възможно тя да обхване много по-голям брой хора.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.