Обединените арабски емирства подписаха днес, по време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Дубай, споразумение за покупка на 80 бойни самолета "Рафал" на френската компания "Дасо Авиасион", съобщи Елисейският дворец. Това е най-голямата поръчка от чужбина на такива изтребители от чужбина, откакто са приети на въоръжение през 2004 г., предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Освен присъствието на три френски военни бази на територията на ОАЕ взаимното доверие (между Франция и Емирствата) доведе до покупката на 80 самолета "Рафал", 12 хеликоптера "Каракал" и части за тях. Това е голямо постижение за стратегическото партньорство между двете страни", приветства събитието френското президентството.

Споразумението бе подписано от генералния директор на "Дасо Авиасион" Ерик Трапие и Тарек Абдул Рахим ал Хосани, шеф на Икономическия съвет Тауазун, който отговаря за покупките в областта на сигурността и отбраната, докато Макрон и принца престолонаследник на Абу Даби Мохамед бин Зайед ал Нахаян разговаряха в главния павилион на Световното изложение.

Самолетите ще бъдат доставяни от 2027 г. в модификация Ф4, представяна като "технологичен, индустриален и стратегически скок". Целта е новите изтребители да заместят 60-те самолета "Мираж" 2000-9, купени от ОАЕ през 1998 г. До поръчката се стигна след 10 години на преговори, подкрепяни от бившия френски президент Никола Саркози.

"Рафал" направи пробив в чужбина въпреки конкуренцията от страна на американски и европейски машини. "Дасо Авиасион" има вече 6 чуждестранни клиенти за тази самолет - Катар (36 броя), Индия (36), Египет (24 и после още 30), Гърция и Хърватия.

Емирствата са петият по мащаб клиент на френската отбранителна промишленост за десетилетието от 2011 до 2020 г. с поръчки от 4,7 милиарда евро, сочи доклад за оръжейния износ на Франция, представен на парламента.

През последните години Париж бе критикуван, тъй като стотици френски оръжия бяха използвани в конфликта в Йемен - правозащитни организации като "Амнести интернешънъл" подозират, че Саудитска Арабия и съюзниците й са извършили там военни престъпления.