Франция се ангажира със "засилено партньорство" с Индонезия, обяви днес в Джакарта, столицата на най-голямата страна в Югоизточна Азия, френският министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че визитата идва след удара, който понесе стратегията на Франция в Индийско-Тихоокеанския регион, след като Австралия се отказа от сделка за подводници.

Френският външен министър и неговата индонезийска колега Ретно Марсуди подписаха, по думите на Льо Дриан, "план за действие за укрепване на това стратегическо партньорство".

Връзките ще се задълбочат по-конкретно "в сферата на отбраната и морските въпроси, и по-специално с установяването на двустранен диалог" по морските въпроси през 2022 г. Отношенията ще се задълбочат също в областта на здравеопазването, енергетиката и борбата с климатичните промени, каза Льо Дриан.

Вчера той се срещна вчера с индонезийския министър на отбраната Прабово Субианто.

Индонезия от няколко месеца преговаря с Франция за придобиването на 36 изтребителя "Рафал". Тя се интересува още от подводници, корвети и друга военна техника на фона на нарастващото напрежение между Китай и редица страни с излаз на Южнокитайско море.

Френският президент Еманюел Макрон спомена на среща с индонезийския си колега Джоко Видодо в кулоарите на форума на Г-20 в Рим в края на миналия месец за укрепване на двустранното партньорство.

Индонезия ще увеличи дипломатическата си тежест, когато поеме другия месец за една година председателството на Г-20. Франция се готви за своето ротационно председателство на Съвета на ЕС през първата половина на следващата година, отбелязва АФП.