Димитър Димитров-Херо се е почувствал нежелан в "Левски" и това е причината да откаже да оглави "сините" от Нова година, обяви самият треньор на специална пресконференция. Бургазлията свика брифинга, за да обясни мотивите за разминаването с любимия му клуб. И макар да не го посочи като конкретна причина, излиза, че спортният директор Георги Иванов-Гонзо е основната причина Димитров да отклони предложението.

"Виждах и усещах, че съм нежелан в този клуб. Мога да ви кажа хиляда неща, които са ме накарали. През лятото за Пепе Мурсия можеха да се освободят 15 и да се вземат 10 футболисти. Сега на мен не ми бе позволено, обясни Димитър Димитров. - На тази база взех своето решение. Смятам, че присъствието ми е безпредметно и няма с какво да помогна. Казах, че не желая на всяка цена да се връщам в "Левски". Този отбор е институция и винаги трябва да се бори за титла и купа. Георги Иванов е най-малко виновен за ситуацията, в която се намира клубът. Усещах посланията и виждах за какво става въпрос. Със своите действия може би ще засегна милиони левскари, но предпочетох да бъда честен." 

"Любовта към даден клуб и отговорността нямат нищо общо. Аз съм левскар от дете, но в случая това не помага. Нямахме комуникация. Не съм докарвал никой на проби. На Гонзо може и да му е трябвало някой да влезе веднага, но аз не мисля за следващия мач, за един мач напред, мисля в по-дългосрочна перспектива, продължи Димитров. - При мен селекцията щеше да струва 0 лева. Не съм бил поканен и няма как да отида да се снимам за календара. В последния момент научавам кои футболисти ще бъдат освободени. Никой не ме е питал. Това е най-малкото несериозно или некоректно. Това наля масло в огъня. Явно съм ненужен или преча. По-добре така, отколкото да създавам конфликти." 

Херо хвърли светлина и върху вчерашните си решителни разговори със собственика на "Левски" Тодор Батков.

"Вчера казах на Тодор Батков, че това е окончателното ми решение и се разделихме като приятели. Видях желание в него аз да съм треньор. Неслучайно ме попита няколко пъти дали това е последното ми решение. Всичките ми разговори са били с Георги Иванов и с г-н Батков. Комуникацията ми с Георги беше оскъдна, разкри специалистът. - Работил съм с него, когато беше футболист. Нашите отношения са добри и нямам проблеми с него като човек. Комуникацията ни беше изключително тежка и трудна. Няма нищо лошо той да продължи да бъде треньор. Помислих си, че присъствието ми е излишно, когато Гонзо каза след победата над "Лудогорец", че ако той е бил начело на тима от началото на сезона, "Левски" е щял да се бори за титлата. Казах си, че след като са намерили точния човек, за какво съм им аз."

Последва конкретен въпрос дали Гонзо е причината за отказа на Херо.

"Не мога да кажа категорично, че той е причината. Просто изразявам своите съмнения. Може Гонзо да има претенции той да е треньор, дърпахме в различни посоки. Това беше моето усещане. Ходих на мача с "Ботев" (Пловдив), за да проведа сериозен разговор с Георги Иванов. Той ми каза, че нещата са много тежки, той самият се чудел, дали да остане и че трябва да изчакаме до 14-15 декември. Ако трябва да бъда максимално честен и коректен - имам много горчилка и обида. Но искам да пожелая успех на "Левски". Реалните цели са трето място и Купата на България. Пожелавам им да ги постигнат от все сърце", отговори бившият национален селекционер.

 

На брифинга Димитър Димитров разпространи и обръщение към феновете на "Левски". В писмото се казва следното:

"Мисля, че ако не друго, поне съм доказал, че разбирам от футболисти и успявам бързо да отсявам плявата от зърното. С новопривлечените, Левски щеше да изглежда по съвсем друг начин. Работих три месеца по селекцията и бях готов да сложа на масата имената на футболистите. При това те щяха да подпишат при много по-добри финансови условия за клуба от тези на сегашните. Нещата не се случиха по начина, по който исках и затова отказах да поема Левски в този момент.

Моето разбиране е, че успехите се постигат на базата на принципи, а не с компромиси. Никога не са били обсъждани лични финансови условия. В центъра на вниманието винаги са били интересите на клуба. Бях на много малко от това да се съглася да стана треньор, но в крайна сметка прецених, че ще бъда бламиран още от първия ден. С това слагам точка на този проточил се прекалено дълго казус. В личен план това ми костваше прекалено много."