При 23-ма души е установено наличието на менингокок в носоглътката при изследване на контактните на заразените деца в детска градина №37 "Вълшебство".  Към момента на вземането на пробите те са били без оплаквания и клинична симптоматика. Изследването е извършено от Националния център по заразни и паразитни болести. Това съобщиха в четвъртък от РЗИ-София.

По-рано стана ясно, че едно от децата, които е посещавало детската градина, е починало, предполага се, от менингит. 

"След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане. Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете", добавят от столичната здравна инспекция.

"В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално”, пишат още от РЗИ.

Започна вътрешна проверка в Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София заради починалото дете, заразено с менингит. Здравното министерство също е разпоредило одит. 

Проверки ще бъдат извършени и в останалите болници, през които е преминало детето преди да бъде настанено в специализираната детска болница. 

„Започна одит от „Медицински надзор“. Всички лечебни заведения, през които са минали родителите, ще бъдат проверени", каза в четвъртък здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Ето и цялото съобщение от РЗИ-София:

„След постъпил в Столичната РЗИ сигнал за починало дете с вероятна инфекциозна патогенеза, веднага са предприети съответните противоепидемични мерки - действия по пробонабиране и изследване на контактните деца, техните братя и сестри и персонала на детското заведение. Проведени са разговори с общопрактикуващия лекар, лекуващия лекар, националния консултант по инфекциозни болести и е събрана пълната възможна документация - епикризи, изследвания и Протокола с предварителната патологоанатомична макроскопска диагноза. Извършено е епидемиологично проучване и е разпоредена дезинфекция на ДГ № 37 „Вълшебство“”, пишат от здравната инспекция.

От изследваните в НЦЗПБ контактни деца, техните братя и сестри и персонала от групата, носителство на менингокок в носоглътката е установено при 23 лица. Към момента на изследването те са без здравословни оплаквания и клинична симптоматика.

„След получаването на първоначалните данни и оценка на риска, е връчено Предписание за провеждане на незабавни хигиенни и противоепидемични мерки и е издадена Заповед от СРЗИ за затваряне на Детската градина, считано от 01.12.2021 г. и за спиране на дейността до второ нареждане. Към момента се чакат резултатите от пробонабиранията на всички деца и персонала на детското заведение, както и окончателната хистология и патоанатомична диагноза на починалото дете. В медицинската практика, макар и рядко, се наблюдават случаи на мълниеносно протичане на менингококова инфекция сред млади и здрави лица, като за съжаление, такива случаи завършват летално”, пишат още от РЗИ