Даването на гражданство или право на пребиваване срещу инвестиции трябва да бъде от компетенцията не на отделните страни членки, а на ЕС.

Това гласи една от поправките, предложени от българската евродепутатка социалистка Елена Йончева, в проектодоклада за схемите за предоставяне на гражданство и право на пребиваване срещу инвестиции. Негов автор е нидерландската представителка София ин ’т Велд от либералната група „Обнови Европа“ (ОЕ). Йончева е един от докладчиците в сянка.

Проектът бе обсъден от Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент.

„По този начин прескачаме вероятни корупционни практики, каквито, предполагам, е имало и в България“, мотивира Елена Йончева пред Клуб Z предложението си.

Европейските органи трябва да направят проверка кой от кандидатите за паспорт или виза каква биография има, както и какво финансово минало. 

По време на дебата тя припомни, че това вече е направено с мигрантите и кандидатите за статут на бежанци.

Европейската комисия започна през октомври 2020 г. наказателни процедури срещу Кипър и Малта заради това, че дават твърде лесно гражданство на чуждестранни инвеститори. Тогава ЕК изрази в писмо до България опасения от подобна схема, прилагана у нас.

И в настоящия доклад е отбелязано, че схемите за гражданство срещу инвестиции се прилагат от Малта и Кипър. Властите в Никозия са обещали да преустановят тази практика и ще обработват само заявления, получени преди ноември 2020 г.

Изтъква се също, че България е една от 12-те страни членки, които в момента прилагат схеми за пребиваване срещу инвестиции с минимални равнища на вложения. Те варират от 60 000 евро в Латвия до 1,25 милиона евро в Нидерландия.

Клуб Z установи, че приетият преди година санкционен режим на ЕС за нарушаване на човешките права, известен още като „Европейския закон Магнитски“, не е в състояние да отнема паспорт или гражданство, ако наказаните лица са ги придобили. Въпросът за отнемането им е от компетенцията единствено на държавата, която ги е дала, отговориха тогава на наше запитване от Съвета на ЕС.

Най-сериозна е ситуацията в Кипър и Малка и по тази причина вниманието към България е много по-малко, смята Елена Йончева. Тя припомни филма на телевизия „Ал Джазира“ за схемата в Кипър, от който става ясно, че там се продават „златни“ паспорти на хора с тъмно минало, като някои от тях са престъпници. Други се оказаха с фалшиви лични документи.

Йончева припомни, че след писмото от Брюксел до София в българския парламент бяха внесени няколко проектозакона по въпроса, които се очаква да бъдат разгледани.

„Европейското гражданство не е стока. То не може да се предлага на пазара и да се продава“, заяви София ин ’т Велд.

Авторът на проектодоклада припомни, че „златните визи“ са краткият път към „златните паспорти“. Те привличат хора, замесени в сиви дейности, корупционни схеми, укриване на данъци, пране на пари. А малтийската журналистка Дафне Каруана Галиция, разследваща подобни схеми, бе убита.

ЕП предлага постепенно въвеждане на забрана за издаването на „златни паспорти“ от 2025 г.

София ин ’т Велд предлага и европейски данък върху приходите от издаването на „златни“ паспорти и визи.

„Като членки на ЕС страните, които ги издават, получават финансови ползи. Затова начинанието трябва да бъде облагано“, обоснова се тя.

Трябва също така да бъде гарантирано, че трети страни няма да използват тези схеми за влизане през задната врата в ЕС чрез споразуменията за свободно пътуване на техните граждани.

Ин ’т Велд се надява докладът с промените да бъде одобрен през януари 2022 г. и да влезе в пленарна зала през февруари. Евродепутатката очаква Европейската комисия и нейният председател Урсула фон дер Лайен да изпълнят обещанието си и да сложат на масата законодателно предложение по въпроса през следващата година.