Европейският съюз трябва да обърне специално внимание на правния институт на двойното гражданство и да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на „златни паспорти“.

Това се казва в доклад относно препоръка на Европейския парламент към Съвета на ЕС, Европейската комисия и върховния представител на Съюза за външните работи за насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия. Той бе обсъден в Европейския парламент в Страсбург и ще бъде гласуван утре. Докладчик е литовският евродепутат Андрюс Кубилюс от Европейската народна партия (ЕНП).

Специалното внимание, което ЕС трябва да обърне на страната ни, е в съответствие с принципа „демокрацията на първо място“. Съюзът и неговите членки следва също да преразгледат своите инвестиционни проекти и проекти за икономическо сътрудничество като например „Северен поток 2“ и атомните централи, изградени от „Росатом“. Необходимо е увеличаване на усилията за ограничаване на стратегическите инвестиции на Кремъл. Тези вложения често са с произход от страните от ЕС чрез финансовите потоци на руските олигарси и дружества, създадени за финансиране на злонамерената намеса на Русия и разпространението на корупцията в Съюза.

В доклада се припомня също, че агенти на Главното разузнавателно управление (ГРУ) са обвинени в опит за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и още двама души у нас.

Докладът препоръчва Съветът, Комисията и върховният представител заедно с държавите членки да преразгледат политиката на ЕС по отношение на Русия, включително петте ръководни принципа. Те трябва да разработят всеобхватна стратегия към Кремъл въз основа на следните принципи:

1. Отпор на агресивната политика на Кремъл – и вътрешна, и външна. Това трябва да става заедно с НАТО и международните партньори. Същевременно е необходима работа и по Зеления пакт, за да бъде прекъсната зависимостта на Европа от руските горива;

2. Борба с руската намеса в ЕС и държавите от източното съседство – Украйна, Молдова и Грузия. ЕС трябва да продължи да отстоява независимостта и териториалната цялост на тези три страни. Докато тя не бъде възстановена и докато не спре хибридната война срещу тях и ЕС, не може да има завръшане към „нормалното положние“;

• 3. Сътрудничество и избирателен диалог с Кремъл за подготовка на прехода на Русия, включително секторно сътрудничество. ЕС следва настоятелно да призове Руската федерация да разгледа спешните въпроси, повдигнати от международната общност, и незабавно, напълно и изцяло да разкрие своята програма „Новичок“ на Организацията за забрана на химическото оръжие;

4. Отпор чрез санкции, финансов контрол и международни разследвания. ЕС трябва да засили сътрудничеството си със САЩ и други единомислещи партньори и да създаде съюз за защита на демокрацията в световен мащаб. Съюзът трябва и да предложи набор от инструменти за защита на демокрацията, съдържащ съвместни действия за санкции, политики за борба с незаконните финансови потоци, правила за обвързването на икономическата и финансовата помощ с условия, международни разследвания и амбициозна програма за подкрепа на свободата и демокрацията и правозащитниците. Освен това програмата на ЕС трябва да противодейства на усилията на Русия и Китай за отслабване на демокрацията в световен мащаб и за дестабилизиране на европейския ред;

5. Подкрепа за продемократично общество в Русия. ЕС трябва да изрази волята си за подобряване на отношенията си с народа на Русия. Хората там трябва да знаят, че един ден ще живеят при демокрацията, изтъкна Андрюс Кубилюс пред Парламента. Добре е руснаците да бъдат наясно, че преустройството на страната им ще бъде само от полза за тях;

6. Успехът на Източното партньорство като вдъхновение за народа на Русия. ЕС следва да продължава да укрепва Източното партньорство с цел насърчаване на демокрацията, принципите на правовата държава, основните свободи, правата на човека, регионалното сътрудничество и добросъседските отношения.

"Не бива да признаваме легитимността на Думата"

Изборите в Русия, насрочени за 19 септември, трябва да бъдат наречени „избори“ (в кавички), изтъкна Кубилюс.

„Путин се опитва да ги открадне, още преди те да са се състояли. Опозицията не получи възможност да участва, Алексей Навални е в затвора. Не бива да признаваме легитимността на Думата, ако изборите са в нарушение на демократичните принципи и международното право“, призова докладчикът.

Върховният представител за външната политика Жозеп Борел пък призова ЕС да бъде единен в действията си към Русия.

От българските депутати се изказа Александър Йорданов от ГЕРБ/СДС и ЕНП.

„Моята България отдавна е обект на руска хибридна атака. Затова и в момента страната е в политическа криза, в дестабилизация и хаос. Президентът и неговото служебно правителство налагат методи на управление, характерни за режима в Кремъл“, заяви той от трибуната.