Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Техническият термин кюар код (QR Code) разпали езиков спор с политически оттенъци в Русия. Наложи се говорителят на Кремъл да успокоява духовете днес.

Много руснаци мразят означението, защото то стои върху непопулярните свидетелства за ваксиниране, преболедуване на COVID-19 или отрицателен тест за коронавирус. Те служат за достъп до обществени места и събития и много от хората, които ги нямат, ги приемат като средство за дискриминация.

Деловият интернет портал РБК публикува днес информация, според която в Кремъл е обсъждана замяна на анфглицизма QR Code в публичната реч с руски еквивалент като например „здравен паспорт“, „здравен сертификат“, „зелен паспорт“, „ковипас“, „санитарен паспорт“ предвид отрицателните обществени нагласи. Изданието се позова на два източника, пожелали анонимност.

Малко след това обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков енергично отрече да има такива планове.

"QR кодът се използва и за банкови преводи, използва се за реклама, за информация и т.н. Нека помислим как иначе да наречем компютъра, телевизора, може би и те не се харесват на ухото - каза той пред журналисти, цитиран от ТАСС. - Нека някак си да запазим малко трезвост“. 

Запитан колко важен е въпросът за подобно преименуване, прессекретарят на Владимир Путин отговори:  "Това е абсолютно маловажен въпрос. Няма такъв въпрос. Такъв въпрос има само за изданието, което го публикува".

Решетката на кюар кода. Снимка Уикипедия

 

QR Code означава Quick Response Code, т. е. код за бърз отговор. Изобретен през 1994 г., той е въведен от японската автомобилна компания „Денсо Уейв“ (Denso Wave). Това е машинно четим оптичен етикет, който съдържа информация за своя обект. Кюар кодът, който представлява квадратна рамка с квадратчета в нея, бързо излиза от автомобилния бранш и се разпространява в други сектори, заради това че се чете по-бързо и може да съхранява повече данни от стандартните баркодове. 

Коментари

Раша

Цялата Мара втасала при ватниците, че опряха до QR кода, ми да измислят дума за молив не да използват името на швейцарската фирма за моливи, еле пък на флекса казват Балгарка или всички чушки в Русия са балгарский перец...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.