Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В преговорите за бъдещо правителство се усеща духът на Кръглата маса. Това каза пред БНР социалният антрополог и политолог проф. Васил Гарнизов. И припомни, че Кръглата маса в началото на прехода е трябвало да реши една проста задача:

"Как да допуснем нови хора в управлението, без да вземем главите на старите".

Гарнизов изтъкна, че приетата впоследствие конституция е направена така, че всякакъв елит да остане ненаказуем. И това може би ще се случи и за елита на Бойко Борисов и ГЕРБ.

"Има дух на коалиционност и той не се определя само от резултатите от последните избори - това бяха резултатите и от трите парламентарни избора. Мнозинството за промяната се е запазило като брой гласове, само че вътре са се преразпределили водещите актьори на промяната", каза Гарнизов.

И допълни, че за една седмица имаме пълна смяна на доминиращото политическо говорене.

"Тук имаме опит за пълна публичност и пълно разголване - всички партии пред телевизора на живо си разказват програмите. Предаването на живо трябва да бъде прекратено още от днес. През седмицата изобилстваха твърде много предложения за разходи и много малко предложения за приходи", каза още Гарнизов.

Според него в края на всеки ден преговарящите трябва да ни брифират по кое са постигнали съгласие и по кое не. Гарнизов е категричен, че особено имената не бива да се коментират публично.

"Направят ли грешката да тръгнат да коментират имената публично, вие ще видите какви лимонки ще гърмят, какви мини ще гърмят, какви истерии ще се развихрят. Каквото беше предавано на живо, беше. Тази седмица има нужда от друга технология", каза Гарнизов.

Той коментира, че "Продължаваме промяната" все още не е партия.

"Там имаме 67 депутати. Ние не знаем зад кой от депутатите какъв интерес стои. Не искам да казвам, че зад някой от тях стои някой олигарх. Ние просто не ги познаваме. Тепърва ние ще видим как Кирил и Асен ще работят със своята партия. Ще бъде изключително важно да удържат парламентарната си група да не се разпадне. Не искам да правя лоши внушения. Просто твърдя, че ние не знаем какво стои зад Кирил Петков и Асен Василев", каза Гарнизов.

Той направи сравнение с управлението на Симеон Сакскобургготски. И изтъкна, че "когато НДСВ влезе във властта се оказа, че вътре се крият 2-3 НДСВ-та".

Подобно е положението според него и в "Има такъв народ".

"БСП се опитва, поне част от нея, да върже ръцете на г-жа Нинова, която пък в тия преговори вижда своя последен шанс за оцеляване. За нея успехът на правителството е жизненоважен. БСП е по-ясен и предвидим партньор в тези преговори, отколкото другите участници", смята Гарнизов.

Според него Нинова е най-нелицемерният участник в тези преговори, защото е извадила открито определени лица, дори такива, свързвани с някои от катастрофите на прехода.

Гарнизов изрази мнение, че ако лидерите на партиите от коалицията не влязат в правителството, ще имаме продължение на духа на ерата "Борисов" или на Тройната коалиция, "където всичко важно се решаваше зад кулисите“.

"Правителството и президентът трябва да си разменят заложници. Защото това правителство не можеше да стане без президента Радев. Трябва да си разменят заложници, ако искате дипломати - хора, които държат отворени канали и брифират непрекъснато едната и другата институция", коментира Гарнизов.

Коментари

Sin

Айде пак - и тия били като другите. Че как, нали всички са маскари. Само Нинова май не е !?!? Това пък е откритие навярно. И въобще - тези новите кога ще кажат кой стои зад тях ? Какви далавери планират ? Колко ще гепят в края на краищата ?

Нищо ново,

Ген. Стоименов и неговите ченгета избутаха и взеха властта от Стоян Денчев и бибилиотекарските ченгета!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.