Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

На учените и производителите са им необходими 2 до 3 седмици, за да получат пълна картина за качествата на мутациите на варианта Омикрон на COVID-19.

Това заяви днес в Рига председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е на посещение в Латвия заедно с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

„Вземаме този вариант много насериозно. И знаем, че сега се надбягваме с времето, защото не знаем всичко за него. Но той е много обезпокоителен“, каза Фон дер Лайен.

Тя е убедена, че това време трябва да бъде използвано, защото има предпазни мерки, които могат да бъдат предприети.

„Първият и най-висш приоритет е: ваксинирайте се, ваксинирайте се, ваксинирайте се, приемайте, приемайте, приемайте подсилващи дози – колкото се може повече“, призова председателят на ЕК.

Тя изтъкна, че ваксинирането и приемането на подсилващи дози повишават нивото на антителата и стимулират клетките на паметта срещу вирусите на COVID-19. И това е "полиция" на имунната система, която ще бъде подсилена.

Вторият приоритет са елементарни мерки като носенето на маски, хигиената на ръцете и социалното дистанциране. Те помагат, без значение какъв е вариантът на коронавируса.

Важно е също така секвенирането и проследяването, когато се наблюдава зараза.

Фон дер Лайен припомни също така и третия договор, който ЕК подписа през лятото с „Бионтех“/„Пфайзер“, предвиждащ закупуването на 1,8 милиарда дози ваксини. Според една от клаузите, ако един вариант на COVID-19 стане „неуловим“ и труден, фармацевтичната компания трябва да бъде в състояние да адаптира към него ваксината си в рамките на 100 дни.

"Генералната линия е "надявай се на най-доброто, готви се за най-лошото", обобщи председателят на Комисията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.