ЕС трябва да санкционира руската частна армия, известна като Група „Вагнер“.

За това призовава резолюция на Европейския парламент, приета с огромно мнозинство от 585 гласа „за“. Любопитното е, че тя е подкрепена и от петимата български евродепутати социалисти. Те обикновено или са против, или се въздържат при гласуване, насочено срещу Русия.

Евродепутатите категорично осъждат ужасните престъпления, извършени от „Вагнер“ и свързаните с нея паравоенни групи в различни зони на конфликти. Има сериозни признаци, че руската държава носи отговорността за финансирането, обучението, управлението и оперативното командване на тези групировки. Дейността на Частната военна компания (ЧВК), както наричат „Вагнер“, съвпада с разпространението на влиянието на Русия в споменатите зони. Затова и тази компания, и други изпълнители в сферата на сигурността под руско ръководство трябва да бъдат третирани като организации, действащи в интерес на Москва.

ЧВК „Вагнер“ присъства в много зони на конфликти по света, припомнят евродепутатите. Това са предимно Украйна, Сирия, Судан, Мозамбик, Либия, Централноафриканската република (ЦАР) и Венецуела.

В резолюцията се припомня, че използването на частни военни и охранителни дружества от страна на Кремъл се основава на дългия опит на СССР с действия чрез подставени сили в чужбина. В конфликтни зони биват изпращани хиляди военни специалисти под претекст, че са съветници. Същевременно официално се отрича руското участие. Припомня се също изявлението на Владимир Путин от 11 април 2012 г. Тогава той бе премиер на Русия и каза следното:

„Група частни военни дружества биха били ефикасен инструмент за постигане на националните цели без пряко участие на руската държава.“

Предвид сериозните данни са нарушения евродепутатите приветстват изявлението на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел от 15 ноември за предстоящото приемане на целенасочени санкции срещу лица и образувания, свързани с Група „Вагнер“ и работещи за нея. Членовете на ЕП призовават мерките да включват забрана за пътувания до ЕС и замразяване на сметките на служителите на компанията.

Резолюцията настоява също така всички страни, използващи услугите на ЧВК „Вагнвер“ и свързаните с нея групировки, най-вечер в ЦАР, за прекратят всякакви контакти с нея и нейните служители. А Европейската комисия трябва да гарантира, че пари от еврофондове не могат да бъдат използвани от страните получатели за финансиране на частни военни компании, уличени в ужасяващи нарушения на човешките права.

От 2017 г. групата е в санкционния списък на САЩ заради незаконната анексия на Крим и конфликта в Източна Украйна.

Смята се, че най-много пари за ЧВК „Вагнер“ дава Евгений Пригожин, известен като готвача на Путин. Той е санкциониран от ЕС заради участието си в конфликта в Либия.

15 от общо 17 български евродепутати подкрепиха резолюцията, показват данните от поименното гласуване. Сред тях са и петимата представители на БСП, които иначе никога не гласуват против Русия. Въздържали са се само двама български евродепутати. Това са двамата ни представители на ВМРО и групата на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) – Ангел Джамбазки и Андрей Слабаков.

585 евродепутати са подкрепили резолюцията. 40 са гласували „Против“, а 43-ма са се въздържали.