Гражданите на ЕС над 40-годишна възраст трябва спешно да получат подсилваща доза ваксина против COVID-19, заяви на пресконференция днес Андреа Хорват от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията (ECDC), информира БТА.

Тя добави, че по-нататък допълнителни дози трябва да се предвидят за всички пълнолетни европейци. По нейните думи наблюдаваното днес повишение в броя на новозаразените се дължи на изтичането на действието на вече поставените дози ваксина.

Досега в ЕС са ваксинирани 81 на сто от пълнолетните (65 на сто от населението), но за да има обществото достатъчна защита срещу новата болест, необходимо е имунизацията да обхване над 80 на сто от цялото население, поясни Хорват. По нейните думи, ако не се приложат допълнителни ограничения, броят на новозаразените ще бъде още по-тревожен през декември-януари.

Марко Кавалери, представител на Европейската агенция по лекарствата, добави, че допълнителни дози трябва да се поставят най-напред на ваксинираните преди повече от шест месеца. Той посочи, че първо трябва да бъдат реимунизирани по-възрастните хора.

В изявление на директора на ECDC Андреа Амон се казва, че сценариите им предупреждават за потенциално "много голямо натоварване" при Делта варианта на коронавируса, ако не се направи повече за борбата с неговото разпространение, уточнява БНР.

"Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтичните мерки“, подчерта Амон.

В предишните си насоки, издадени през септември съвместно с Европейската агенция по лекарствата (EMA), ECDC заяви, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози на всички напълно ваксинирани лица, но предложи да се обмислят допълнителни дози за хора с отслабена имунна система и може да се използва като предпазна мярка за немощните възрастни хора.

Препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията не са задължителни за страните-членки на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис дори предложи ЕК да направи третата доза задължителна за всички европейски граждани над 60 години като условие за свободно пътуване в страните от общността и тя да бъде отразена в европейския цифров сертификат.

Директорът на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге подчерта, че ваксинациите трябва да станат задължителни само в краен случай, когато преди това са изчерпани всички превантивни мерки за овладяване на пандемията като носене на маски, проветряване и физическата дистанция.